What’s in it for me?

Goed voor het milieu en uw gezondheid

De mode-industrie heeft een enorme impact op het milieu. Van het gebruik van pesticides in de teelt van katoen tot de energie die nodig is om elk stuk te produceren . Traditioneel katoen heeft een derde van een pond chemicaliën nodig om slechts 1 t-shirt te kunnen maken – en hoeveel t-shirts heeft u momenteel in uw kast liggen? – Het kiezen voor organische vezels of duurzame materialen, zoals bamboe of hennep, zorgt voor een duidelijke afname in koolstof en chemicaliën die u op uw lichaam draagt. En dat betekent alleen maar goed nieuws!

Bescherm uzelf tegen allergieën

De menselijke huid is gevoelig en heeft bescherming nodig tegen de schadelijke herbiciden en kunstmatige kleurstoffen. Deze schadelijke stoffen zijn meestal aanwezig in de standaard katoenen kleding die we allemaal dragen. Het is aan te raden om deze te vervangen met kleding die gemaakt is van biologisch katoen, aangezien dit veel gezonder is voor de huid, waardoor het minder vatbaar is voor infecties. Daarnaast kunt u ook kiezen voor kleding gemaakt van bamboe, aangezien dit materiaal ervoor zorgt dat de bacteriën in de kleding op een natuurlijke wijze worden gedood.

Verminder de plastic soep in de oceaan

Kleding van kunststof (fleece, nylon, acryl, polyester) laat minuscule plastic vezels los bij het wassen. Bij het wassen en een kledingstuk in een wasbeurt bleek het om meer dan 1900 vezels te gaan. Deze zijn zo klein dat ze de rioolwaterzuiveringsinstallaties passeren.

Het gaat langer mee

Zowel fabrikanten als consumenten zijn verantwoordelijk voor de milieuschade die afkomstig zijn uit de mode. De fast fashion zorgt ervoor dat de kleding razend snel geproduceerd wordt met behulp van buitenlandse arbeidskrachten en lage kwaliteit synthetische stoffen. Zo is het product snel en goedkoop in de winkel, waardoor de consument zich kan kleden naar de laatste trends. Helaas zorgt deze snelle (en goedkope) schakeling voor een eenmalig gebruik van een kledingstuk, te wijten aan de slechte kwaliteit.

Het is makkelijker en goedkoper om voor te zorgen

Nog een voordeel van duurzame kleding is dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn, integendeel zelfs, het is goedkoper! Eco-vriendelijke kleding is duurzamer geproduceerd dan de ‘traditionele katoenen kleding’, waardoor de kwaliteit hiervan ook vele maten beter is. Zo op het eerste oog lijkt een biologisch katoenen t-shirt iets prijziger dan een gewoon katoenen shirt maar dit t-shirt gaat langer mee. Terwijl een katoenen t-shirt na ongeveer 20 wasbeurten al ‘lelijk’ wordt, gaat een biologisch katoenen t-shirt nog tien keer langer mee!