Iedere ochtend als je je aankleedt, denk je waarschijnlijk aan wat je die dag gaat doen, wat het weer wordt  en wie je gaat ontmoeten. Onze kledingkeuze wordt beïnvloed door zoveel factoren. Kleding is vooral functioneel, maar het is ook een manier waarop we onszelf presenteren, het draagt bij aan onze identiteit .

Kleding is belangrijk voor ons. Het is echter ook belangrijk hoe kleding geproduceerd wordt, omdat het zo’n grote impact heeft op mens en milieu.

Het woord ‘duurzaam’ wordt op vele manieren gebruikt en ook misbruikt. Het is een ‘container begrip’ waar je vele interpretaties aan kunt geven. Daarom is het tegelijkertijd ook zo lastig om hier een eenduidige definitie aan te geven.

Maar als we dan een poging doen: “duurzame mode is kleding welke op een manier geproduceerd wordt, die niet of nauwelijks schadelijk is voor mens, dier en planeet.

De manier waarop wij de afgelopen decennia kleding produceren, heeft de kledingindustrie verworden tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

WAT BETEKENT DIT BINNEN DE DSFW?

In feite betekent dit dat we zo bewust mogelijk nieuwe kleding kopen, vooral met betrekking tot fast-fashion merken. We dagen merken en winkels uit om transparant te zijn over hetgeen zij doen om hun kleding/producties te verduurzamen. Ook werken we samen om tot creatieve ideeën te komen waarop we vaardigheden en kennis delen om kleding een langere levensduur te geven, en niets steeds nieuwe kleding hoeven te produceren, van de zogeheten ‘virgin materials’ (nieuw ontgonnen materialen, ipv gerecyclede materialen).

WAT IS FAST-FASHION?

De term Fast Fashion wordt gebruikt om aan te even hoe kledingzaken en -merken hun collecties wisselen. In het verleden hielden merken vast aan twee collecties per jaar, afhankelijk van de seizoenen: een lente/zomer collectie en een herfst/winter collectie. Merken die nu elke paar weken nieuwe trends brengen en hun assortiment vernieuwen, noemen we Fast Fashion merken. De mode-industrie heeft deze snelle trend-opvolging aangejaagd, waardoor we nu voortdurend nieuwe stijlen tot onze beschikking hebben. Kleding die maar al te vaak in de verbrandingsoven beland, omdat we weer snel doorgaan naar de volgende trend.

Dit snelle fashion model leidt tot grote winsten voor het modemerk, maar aan beide uiteinden van de toeleveringsketen komt iemand te kort. Deze kleding moet snel en goedkoop geproduceerd worden, met als gevolg dat arbeiders worden uitgebuit, er grote hoeveelheden chemicaliën gebruikt worden voor een optimale oogst, en jij als eindgebruiker hebt betaald voor iets wat maar kort meegaat en van veelal inferieure kwaliteit is. Gemaakt voor de afvalbak, zodat je snel weer toe bent aan iets nieuws.