Voor ons is het natuurlijk te mooi om waar te zijn. De meest actuele trends voor een hele betaalbare prijs. Ga maar eens andere keuzes maken, als je voortdurend met deze ‘worst’ verleid wordt.

En dan moet je die andere keuzes natuurlijk ook wel kunnen maken. Want weten we wel wat duurzame keuzes zijn? En wat je zelf kunt doen om een duurzamere garderobe samen te stellen? Het wordt ons beslist niet makkelijk gemaakt en je moet een behoorlijke speurneus zijn om de nodige kennis te vergaren. Daar heb je niet altijd zin in, als je wat leuks wilt kopen. Dat begrijpen we maar al te goed!

Maar om de industrie te bewegen tot het duurzaam produceren, hebben we jou wel nodig! Wanneer er vraag is, komt het aanbod vanzelf. Daarom hebben we de Dutch Sustainable Fashion Week opgericht.

We kunnen het ons als consumenten niet meer permitteren om maar de hoeveelheden (goedkoop geproduceerde) producten te blijven kopen, en de wegwerpeconomie hiermee te blijven supporten. We zullen onze aankoopkeuzes anders moeten bepalen. Wat zou het mooi zijn als we ons weer verbonden voelen tot hetgeen we kopen, en wie het gemaakt heeft, in plaats van de massaproductie wat ten koste gaat van onze aardbol en de mensen die er op leven.

Daarom roepen we iedereen op deel te nemen aan de DSFW. Kom naar onze events, en laat je inspireren. Of organiseer zelf een evenement of activiteit, dat binnen onze kerndoelen past.

Wist je dat jij een enorme impact kan hebben door de milieu-impact van jouw garderobe met ruim 25% terug te dringen? Dit doe je al door bewuster te kopen en te kiezen voor kleding die gemaakt zijn van duurzame materialen, door je goed te laten informeren over welke stijl bij jouw lijf past, om te voorkomen dat het uiteindelijk ongedragen in je kast blijft hangen. Door preloved kleding te kopen, of je creativiteit los te laten op een kledingstuk waar je op uitgekeken bent. Door je kleding goed te behandelen en te wassen, en te voorkomen dat het vroegtijdig op de afvalbelt belandt.

We kopen gemiddeld 4x zoveel kleding als 20 jaar geleden.

Jaarlijks gooien we zo’n 40 kledingstuks weg, en vullen we onze kast weer aan met gemiddeld 46 kledingstuks.

Een derde van onze kleding dragen we nooit, en hangt dus doelloos in onze kledingkast.

We dragen onze kleding gemiddeld slechts 7 keer.

Bij het retourneren van online bestelde kleding, wordt slechts de helft nog verkocht. 25% wordt weggegooid en wordt dus nooit gedragen.

Tot in het midden van de jaren ’60 van de vorige eeuw was textiel duur en werd een textielproduct afgedragen, hersteld en versteld totdat het volledig versleten was. Door de toenemende welvaart en de opkomst van synthetische vezels werden textiele producten steeds meer een fast-moving consumentenproduct, dat al vaak ver voordat het versleten was werd afgedankt.

Voor de productie van een T-shirt is ongeveer 2.700 liter water nodig. Voor een jeans 10.000 liter. Al dat water wordt onttrokken aan rivieren, meren of ondergrondse waterreserves. Daardoor ontstaan watertekorten voor de lokale bevolking en wordt de bodem aangetast.

Wil je jouw impact meten, ga dan naar http://www.movingfashionforward.events.dsfw.nl/ en doe de test.

#movingfashionforward

#transformingfashion