To do in Utrecht


Utrecht is een van de zeven steden die dit jaar tijdens de DSFW een mooi programma heeft staan. Bezoek onze workshops, exposities, rondetafelgesprekken en ‘meet the maker’ events van 5-11 oktober.

Nieuws

In de afgelopen decennia heeft er een opvallende trend plaatsgevonden waarbij kleding steeds minder lang wordt gedragen voordat het wordt afgedankt. Deze trend wordt aangedreven door verschillende factoren:

  • Fast Fashion: De opkomst van fast fashion merken heeft geleid tot een cyclische stijl en kleding die snel verouderd raakt. Consumenten worden voortdurend aangemoedigd om de nieuwste trends te volgen, wat leidt tot frequente aankopen en het snel verlaten van oudere kledingstukken.
  • Lage prijzen: De beschikbaarheid van goedkope kleding heeft het gemakkelijker gemaakt voor consumenten om regelmatig nieuwe kleding te kopen en oudere stukken snel weg te doen.
  • Reclame en sociale media: De constante blootstelling aan modeadvertenties op sociale media en in de traditionele media heeft de druk op consumenten verhoogd om steeds nieuwe kleding te kopen om er “bij te blijven”.
  • Wegwerpcultuur: De moderne samenleving heeft een cultuur van gemak en snelheid aangemoedigd, waarbij kleding vaak als wegwerpartikel wordt beschouwd in plaats van een investering in duurzaamheid.
  • Lagere kwaliteit: Sommige kledingstukken worden tegenwoordig vervaardigd met minder aandacht voor duurzaamheid en vakmanschap, wat betekent dat ze minder lang meegaan en eerder slijten.
  • Veranderende kledingmaten: Gewichtsveranderingen en fluctuaties in lichaamsvorm kunnen leiden tot een snellere omzet van kleding, omdat mensen kleding die niet meer past vaak vervangen.

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen kledingstukken relatief weinig dragen voordat ze worden weggedaan. Sommige schattingen suggereren dat sommige kledingstukken slechts 7 tot 10 keer worden gedragen voordat ze niet meer worden gebruikt. Dit is een zorgwekkende trend van overconsumptie en een wegwerpcultuur in de mode-industrie.

Er is echter een groeiende beweging naar duurzamere modekeuzes, waarbij mensen proberen kledingstukken vaker te dragen voordat ze worden afgedankt. De #30wears challenge, en de NL variant na 30 keer dragen nog steeds stijlvol, moedigt consumenten aan om elk kledingstuk minstens 30 keer te dragen voordat ze het wegdoen. Dit initiatief is gericht op het verminderen van overconsumptie en het vergroten van de levensduur van kleding.

Het is belangrijk om bewust te worden van onze koopgewoonten en te streven naar meer duurzaamheid door kleding vaker te dragen, te repareren wanneer dat nodig is en bewuste aankoopbeslissingen te nemen. Het verlengen van de levensduur van kleding is een belangrijke stap om de milieu-impact van de mode-industrie te verminderen en te werken aan een meer duurzame toekomst.

Deze trend van kleding die steeds minder lang wordt gedragen, heeft ernstige gevolgen voor het milieu, met enorme hoeveelheden textielafval die jaarlijks worden gegenereerd. Het is van cruciaal belang om bewuster te worden van onze consumptiegewoonten en te streven naar duurzamere modekeuzes om deze trend om te keren en de levensduur van kleding te verlengen. Het initiatief om kleding minstens 30 keer te dragen voordat ze worden afgedankt, is een stap in de goede richting naar meer bewuste en duurzame consumptie.

Programma

SOIL

Van 30 september tot 08 oktober exposeert de eerste lichting SOIL deelnemers hun zelf ontworpen en gemaakte creaties waarbij zij de naaimachine hebben ingezet als spiegel voor jezelf!

Middels vier fases, Identity, Play, Craftmanship en Connection hebben zij hun eigen waarden en verhalen omgezet naar kledingstukken.

SOIL is een maak- en ontwikkelprogramma voor jong volwassenen waarbij mode word ingezet als tool om zich te ontwikkelen. SOIL biedt de ruimte, tools en begeleiding om te groeien. Middels het werken met gerecyclede materialen ontdekken de SOIL-ers de mogelijkheden van afgedankte materialen, maar ook de mogelijkheden van hun eigen kunnen.

Kom binnen, loop de route, en laat je inspireren door hoe zij zich hebben ontwikkeld en de draad verder op pakken.

Steekje los

Wat is er duurzamer dan langer doen met de kleding die je al in je kast hebt hangen? Niks toch? Maar soms kan deze kleding wel een kleine reparatie of wat creativiteit gebruiken! Wil je leren hoe je zelf je broek moet inkorten, een gat moet repareren, bloemetjes borduurt op de kraag van die saaie blouse of jouw oude kledingstukken helemaal transformeert naar nieuwe?

Kom dan op donderdagmiddag en/of zondagmiddag naar Steekje los op de benedenverdieping van E&co warenhuis. Neem je eigen kleding mee waar je aan wil werken. Misschien heb je wel zo’n stapeltje reparatieprojecten liggen of zit er net een gat in je favo broek. Neem het mee!

Tinka, naaidocent bij Steekje los, heeft de rest. De naaimachines en het borduurgaren staan voor je klaar. Als je nog nooit op de naaimachine hebt gewerkt, kun je ook meedoen, dat leer je gewoon ter plekke. Ter ere van de Dutch Sustainable Fashion Week is het Repair & upcycle café gratis toegankelijk!

Meer weten:
Tinka van der Kooij – eigenaar en naaidocent van/bij Steekje los.

DSFW Events
Utrecht