Met deze 3 apps kun je altijd en overal duurzame kleding kopen

Met deze 3 apps kun je altijd en overal duurzame kleding kopen

Geschreven door

Hoeveel er ook over duurzame mode geschreven wordt, voor de consument is het nog altijd lastig te vinden. Gelukkig zijn er apps waarmee je met een druk op de knop kleding vindt waar jij en de maker blij van worden.

Zo’n vijftien jaar geleden was biologische voeding nog een zeldzaamheid in de supermarkt. Nu staan de schappen er vol mee en vinden we het niet meer normaal om rekening te houden met de impact van onze voedingskeuzes.

Zo ver is de kledingindustrie nog niet. Als je een gemiddelde kledingwinkel binnenstapt, is er zelden tot nooit een speciale sectie voor duurzame mode. Daarbij is er geen overkoepelend herkenbaar label (zoals voor biologische voeding) waaraan je kunt zien dat een broek of jurk op verantwoorde wijze is gemaakt.

Hierdoor blijft het voor de gemiddelde consument gissen waar ze terecht kunnen als ze duurzame(re) kleding willen kopen. Maar de techniek staat niet stil. Met deze apps en platforms kun je met een druk op de knop checken hoe duurzaam jouw favoriete kledingmerken zijn en ontdek je eenvoudig nieuwe duurzame modelabels. Spoiler alert: de uitkomsten zijn vaak verrassend, want duur betekent niet vanzelfsprekend duurzaam en goedkoop staat niet gelijk aan kinderarbeid.

Good on You

Met Emma Watson als ambassadeur timmert Good on You hard aan de weg. Het is wereldwijd de grootste sustainable fashion app verkrijgbaar en ook meteen de meest uitgebreide. Aan de hand van een vijfsterrensysteem kun je zien hoe ethisch verantwoord een label is. De score wordt bepaald door werkomstandigheden, milieu, dierenwelzijn en transparantie. Ook prettig; bij een merk met een lage score krijg je suggesties voor soortgelijke, duurzamere alternatieven. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar eco sportkleding en twijfel je tussen Nike (twee sterren) en Adidas (vier sterren), dan kun je bewuster een keuze maken. Als kers op de taart krijg je een legio aan interessante artikelen over duurzame mode zoals ‘Ethical taste on a fast fashion budget’ of ‘How ethical are haute couture brands’. Kortom: dit is dé app om te downloaden als je bewuster wilt shoppen.

Project Cece

Was er maar een soort van Zalando, maar dan uitsluitend met duurzame modemerken. Oh wacht, die is er al! Project Cece is een verzamelplatform voor mode en accessoires die uitsluitend zijn gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. En om het je helemaal makkelijk te maken, kun je een foto van een outfit uploaden die je mooi vindt. Vervolgens vindt Project Cece een vergelijkbare duurzame variant hiervan.

Rank a Brand

Deze app en website is in feite de kleinere en Nederlandse versie van Good on You. Merken krijgen een score van A (het hoogste) tot E (het laagste) op basis van milieu- en sociaal beleid. Mocht je het prettiger vinden om beoordelingen in het Nederlands te lezen, dan kun je dus hier terecht. Mocht taal geen probleem zijn, dan is Good on You de betere keuze vanwege hun grotere schaal van onderzoek, informatievoorziening en de soepele werking van de app. De website van Rank a Brand werkt naar behoren, maar de app is alleen voor iOS beschikbaar en qua werking laat die te wensen over. De mobiele versie van de website voor Android en Windows geeft alleen de score van een merk weer en geen aanvullende informatie.

Source: Sublime 

9 oktoberComments Off,
Comments

Comments are closed here.