“Awearness Kollektif biedt consumenten alternatieven” aldus Monique Drent, initiator Awearness Kollektif.
Nederland zit vol met duurzame initiatieven die hun steentje bijdragen om de branche in beweging te brengen. Veel van deze organisaties zijn begonnen vanuit een intrinsieke motivatie of persoonlijke redenen. In deze rubriek lichten wij diverse gezichten achter duurzame modeorganisaties uit. Dit keer geven wij het woord aan Monique Drent, een van de oprichters van ‘Awearness Kollektif’, een initiatief uit Rotterdam.
De Rotterdamse Monique Drent is zich na de vele reizen die zij gemaakt heeft en haar studie sociologie gaan verdiepen in duurzaamheid met betrekking tot de modebranche. Zij begon met informatie verspreiden via haar (sociale) netwerken. Om in sociologische termen te spreken kwam ze er tijdens haar studie achter dat ze zich gedraagt als een ‘Arm Activist’. Dat is iemand die vanuit een ‘luie stoel‘ protesteert, maar in werkelijkheid weinig actie onderneemt. ‘’Dit wilde ik niet zijn’’, verteld Monique. Ze ontpopte zich tot een ware activist die erachter kwam dat je met weinig spullen heel veel kan. ‘’Vanuit hier heb ik uiteindelijk ‘Awearness Kollektif’ opgericht’’.
Awearness Kollektif is een organisatie die consumenten toffe en simpele alternatieven biedt voor (fast)fashion, zodat hergebruik van kleding toegankelijk wordt voor iedereen en de overconsumptie van fashion wordt teruggedrongen.
Inmiddels is Awearness Kollektif uitgegroeid tot een organisatie die consumenten bewust maakt en stil laat staan bij de ontwikkelingen die zich afspelen. Maar Monique geeft aan dat er nog veel te veranderen valt binnen de modebranche. “Ik ben bezig met het verwerkelijken van mijn grote droom: het ontwerpen van tassen en andere gebruiksproducten van gebruikte kleding. De productie hiervan gebeurt in een sociaal wijk atelier waar mensen werkervaring opdoen. Makers krijgen hier 75% van de productiekostprijs, 25% gaat naar het wijkatelier. Zo kan ik een eerlijk productieproces garanderen en aan consumenten laten zien wie het product daadwerkelijk heeft gemaakt.”
Het doel is om de consumptie van ‘(fast) fashion’ terug te dringen, zodat de overconsumptie, de vervuiling, verspilling en uitbuiting van mensen over de hele wereld verminderd en uiteindelijk verdwijnt. Hun droom is dat er in iedere grote stad een Awearness Kollektif swap winkel is direct naast de grote ketens. Zo licht Monique toe “Ik wil hiermee meer toegankelijkheid bieden, zodat het men het gevoel krijgt dat het meer dan normaal is om bij een kledingruil winkel naar binnen te lopen.”
Bij de kledingruil events van Awearness Kollektif wordt er gewerkt met een puntensysteem. Voor elk kledingstuk dat wordt ingeleverd, ontvangt de deelnemer een punt. Deze punten kunnen ingeruild worden voor een ander kledingstuk. Indien er punten overblijven aan het einde van het event dan kunnen deze bij een volgend event weer gebruikt worden. Op dit moment zijn Monique en haar team bezig met het ontwikkelen van een app voor het puntensysteem, om zo de punten van alle deelnemers beter inzichtelijk te krijgen. “De app biedt een overzicht voor zowel de gebruiker als voor ons” aldus Monique.
De kleding wordt geselecteerd op ‘swapbaar’ of niet. Hierdoor garandeert Awearness Kollektif hoge kwaliteit van het kledingaanbod. De kleding wordt continu bijgevuld na elke ruil die heeft plaatsgevonden, om te waarborgen dat er voldoende aanbod is ten opzichte van het aantal bezoekers.
Aanstaande zaterdag op 6 april wordt BlueCity 010, de circulaire hub in het voormalige Tropicana zwembad, omgetoverd tot een kledingruil event. Naast het ruilen zijn er ook een aantal toffe duurzame verkopers aanwezig en is er een mogelijkheid om lekker te eten, drinken en een goed gesprek te voeren over duurzaamheid in de mode-industrie!
Comments are closed here.