Hoe milieuvriendelijk is…?

Hoe milieuvriendelijk is…?

Biologisch katoen

Biologische katoen houdt in dat er productiemethoden worden gebruikt die ecologisch, economisch en sociaal duurzaam zijn. De huidige standaard voor biologisch katoen verbiedt het gebruik van synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling.

Gerecycled katoen

Het recyclen van katoen is milieuvriendelijk omdat er geen nieuwe katoen voor geteeld hoeft te worden en er dan ook niet opnieuw zware chemicaliën aan te pas komen. Het proces bespaart grondstof en energieverbruik. Het versnijden van de te recyclen stof maakt de katoenvezels korter, wat het onmogelijk maakt om alleen uit deze vezels stof te maken. 100% gerecycled katoen bestaat dus feitelijk niet.

Bamboe

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Het is gemakkelijk te verbouwen want bamboe heeft eigenlijk alleen maar veel zonlicht nodig. Er is geen extra water nodig bij de kweek van bamboe en doordat de bamboe zelf een anti-bacteriële stof aanmaakt, zijn er ook geen pesticiden nodig. Bovendien helpt bamboe tegen het broeikaseffect omdat het CO2 uit de lucht opneemt, en bamboe doet dit beter dan gewone bomen. Minder goed aan bamboe is dat er bij bepaalde manieren van verwerken nog chemicaliën gebruikt wordt. Ook worden er soms gewone bossen gekapt om er bamboe op te planten. Kleding die is gemaakt van bamboevezels is sterker dan kleding van bamboeviscose en kan dus iets meer hebben tijdens het wassen.

Hennep

Hennep is een van snelst groeiende gewassen; het groeit twee keer zo snel als katoen. Hennep put de grond lang niet zo veel uit als andere gewassen en heeft weinig tot geen kunstmest nodig. Minder kunstmest betekent minder vervuiling van de bodem en waterwegen. De wortels van de hennepplant gaan erg diep, en hennep is daardoor zeer geschikt om op allerlei bodems te groeien en erosie tegen te gaan. Vezels van hennep zijn tien keer sterker dan de vezels van katoen. Daardoor is hennep kleding sterk en gaat lang mee.

Tencel

Tencel wordt gemaakt van houtpulp. Het productie-proces is milieu-vriendelijker dan de productie van viscose, wat ook gemaakt wordt van houtpulp. Bij tencel wordt namelijk 99% van het chemische middelen hergebruikt. het komt dus niet in de natuur terecht. En het afvalwater dat wel vrijkomt, is onschadelijk. Bovendien komt de oorspronkelijke grondstof, hout, uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk dat staat voor verantwoord bosbeheer. Tencel kleding voelt super zacht, droogt snel en valt als zijde, maar is wel super sterk!

Modal

Modal is een natuurlijke kunstvezel. Modal is gemaakt van cellulose uit beukenhout.  Beukenhout wordt gewonnen in duurzaam beheerde bossen. Het heeft een aantal voordelen voor het milieu. De beukenbomen groeien makkelijk en bijna alles van de boom kan worden gebruikt, dat maakt het behoorlijk efficiënt waardoor er maar weinig water nodig is. Toch heeft Modal ook nadelen. Die zitten met name in de manier waarop Modal wordt gemaakt: daar zijn namelijk flink wat chemische stoffen en energie voor nodig. Modal lijkt  een beetje op zijde, maar dan net zo praktisch als katoen: je kunt het gewoon wassen.

 Peace silk

Bij peace silk kan de zijderups uit de cocon komen en dus haar volledige levenscyclus voltooien . Dat gebeurt op speciale boerderijen of door het verzamelen van wilde zijde, van zijderupsen die niet op een zijde-boerderij worden gekweekt en gehouden. Omdat de pop niet in één draad kan worden afgerold, wordt deze zijde gesponnen uit de zijdedraad die overblijft na het ontpoppen van de mot.

Merino wol

Merino wol is afkomstig van het merinoschaap. Deze heeft een rimpelige huid en daardoor een hoge wolopbrengst. Als de schapen moeten worden geschoren, worden ze in kleinere hokken verzameld. De gebruikte schapen hebben, vooral aan hun achterkant, dikke, rimpelige huidrollen, die meestal nattig zijn vanwege de urine, en waar vliegen eieren in leggen. De farmers snijden, na het scheren, van de achterkant alle huid weg zonder verdoving, om de vliegen kwijt te raken en een vlakke wond achter te laten, waar de vliegen geen eieren meer in kunnen leggen. Dit proces heet mulesing. Ook worden de schapen vaak behandeld met chemicaliën.

Angora wol

Er is veel te doen geweest om angora, omdat PETA filmpjes vertoond heeft waarop te zien is hoe deze konijnen levend geplukt worden voor angorawol, en het daarbij uitkrijsen van de pijn. Sindsdien hebben veel winkels aangegeven dit niet meer te verkopen. Het angorakonijn is niet voor de sier gefokt, maar is een productiedier, zoals een koe of een schaap. Omdat de warme dichte wol er door mensen is opgefokt, zullen zij die er ook weer af moeten halen. In de praktijk betekent dit dat de angora minstens elke 3 maanden geknipt moet worden; bij hitte of in noodgevallen vaker.

Cashmere wol

Cashmere wol, ook wel bekend als pashmina, komt van vezels van de ondervacht van cashmere geiten. In het begin van de lente laten de geiten hun wintervacht vallen, en kan de kasjmier verzameld worden. Soms worden de geiten ook gekamd of geschoren om de kasjmier te verkrijgen. De ondervacht moet onthaard worden, wat gebeurt door een mechanisch proces waar de dikke en de gewenste fijne haren gescheiden worden. De dikkere haren worden vaak gebruikt voor borstels. De fijne haren worden geverfd, tot garen gesponnen en er wordt stof van geweven of gebreid.

Biologische wol

Dit is wol van schapen die gewoon in de lente worden geschoren en niet behandeld worden met chemicaliën en onnodige medicijnen. Voor biologische wol worden ook eisen gesteld aan de leefomgeving van de schapen: ze grazen op land dat zonder kunstmest en bestreidingsmiddelen wordt onderhouden. Ook wordt de wol van deze schapen verder op milieuvriendelijke manier verwerkt: geen schadelijke verfstoffen, en ook voor de rest geen schadelijke chemische stoffen.

Alpaca wol

Alpaca wol is afkomstig van de alpaca, een kruising tussen een schaap en een lama en is tien keer warmer dan schapenwol, heeft de kwaliteit, uitstraling en zachtheid van kasjmier en zijde en is anti-allergeen. Het is vrij van lanoline wat de stof hypoallergeen maakt. Mensen met een allergie voor lanoline kunnen deze stof dus met een gerust hart dragen. Van nature is alpaca waterafstotend en brandwerend, enorm sterke stof dus! Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoorten en wordt ook veelvuldig vergeleken met mohair en kasjmier. De wol wordt van de alpaca afgeschoren waarna het gesponnen kan worden. Vervolgens wordt het geweven voordat het volgende productieproces in gaat. Alpaca komt voornamelijk voor in landen in Zuid America als Peru en Ecuador.

 Gerecycled polyester

Bij het recyclen van polyester en polypropyleen wordt er onder andere bespaard op grondstof (aardolie) en energie. De manier van recyclen bepaald of het oneindig te recyclen is. Mechanisch recyclen kost minder water en energie, maar de kwaliteit zal achteruit gaan. Recyclen tot op moleculair niveau zorgt dat de kwaliteit gelijk blijft, maar dit gebeurt nog maar bij weinig producenten. Daarbij komt ook nog dat wanneer allerlei verschillende polyesters samen gerecycled worden, het niet bekend is wat voor verfstoffen (en dus eventueel giftige chemicaliën) er in het textiel zitten.  Van de stukken polyester worden bolletjes gemaakt, en daarna kleine pellets. De pellets worden dan afgebroken tot polymeren en er worden ‘polyester chips’ van gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels om en nieuwe polyester stof van te maken.

Ecologisch gelooid leer

Voor het looien van dit leer worden geen milieubelastende materialen gebruikt. Daarnaast kan dit leer zonder schadelijke emissie worden verbrand of gerecycled. Leer dat met zo min mogelijk chemicaliën wordt bewerkt, kan zowel voor jezelf als de wereld een mooi product zijn. Het is misschien wat minder veelzijdig dan met chemicaliën behandeld leer, maar het is nog steeds mooi.

Vega leer

Veganistisch leer is een diervriendelijk alternatief voor leer, met een lederlook van plantaardige grondstoffen. De grondstof voor de lederlook kan verschillen. Veelvoorkomende materialen:

Vegetan: Dit is een microvezel dat specifiek is ontworpen en gebruikt als een dier – vriendelijke leer vervanger                            Lorica: Dit materiaal is gemaakt van verschillende microvezels.
PVC: een term die u moet vertrouwd zijn met zijn! Goed voor dieren, maar niet zo goed voor het milieu .
Kydex: Dit is het acryl – PVC- legering.

Soja

Soja is zo’n beetje het enige natuurlijke eiwit waar textiel van wordt gemaakt. Het wordt gemaakt van de omhulsels van de bonen, nadat er van de bonen tofu, soja melk of ander voedsel is gemaakt. Wat dat betreft neemt de soja-teelt voor textiel dus geen extra ruimte in! Soja kleding voelt zijdezacht en kan op koude temperaturen gewassen worden.

14 septemberComments Off,
Comments

Comments are closed here.