Doe de kledingcheck

Doe de kledingcheck

WAT IS DUURZAAMHEID?

 


Duurzaamheid is door de jaren heen een containerbegrip geworden. Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, milieu, ecologie en toekomstgericht denken wordt tegenwoordig onder duurzaamheid geschaard. Maar hoe weet je nu wat je koopt?

PRODUCTIEWIJZE

Om duurzaamheid binnen de modebranche beter te kunnen herkennen, heeft de DSFW negen kenmerken ontwikkeld waaraan de productie moet voldoen, ook wel bekend als de negen regels van duurzame mode. Binnen deze negen
kenmerken hebben we alle certificeringen ondergebracht. Het wordt hiermee voor een consument een stuk makkelijker te herkennen wat de achtergrond van een kledingstuk is.

 

 Responsible low impact

Een zo laag mogelijke milieu-impact door de gehele productieketen van uw kledingstuk. Wanneer er gesproken wordt over ‘responsible low impact’ betekent dit dat er zo weinig mogelijk giftige afvalstoffen vrij komen bij de productie. Maximaal 5% in plaats van een gebruikelijke 50-60%, afhankelijk van het materiaal. Ieder materiaal heeft weer een andere impact.

 

 Organic 

Deze kleding is gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal met natuurlijke oorsprong. Daarnaast is de stof op een milieuvriendelijke manier behandeld. Het verven alleen al neemt het leeuwendeel van het waterverbruik voor haar rekening. Schadelijke kleurstoffen komen vrij bij het wassen; rivieren kleuren in de trendkleuren van het seizoen en zware chemicaliën komen uiteindelijk bij ons in het drinkwater terecht.

 

Fairtrade

Gemaakt door mensen die onder gezonde, eerlijke en veilige omstandigheden werken. Het komt helaas nog veel voor dat arbeiders in ontwikkelingslanden uitgebuit worden, onder slechte omstandigheden werken en lange werkdagen van soms minimaal 12 uur moeten maken. Om goedkoop te kunnen produceren wordt bij de producenten het onderste uit de kan gehaald, wetende hoe hard ze de opdrachten nodig hebben. Fairtrade gaat uit van een leefbaar inkomen en goede werkomstandigheden voor alle arbeiders in het productieproces.

 

 Vegan

Een diervriendelijke productie van uw kledingstuk. Dit betekent dat er geen dierenleed kwam kijken bij de productie van de kleding. Bij de productie van bont, leer, wol en veren is er veelal sprake van dierenleed, waarbij dieren worden gedood of uitgebuit. Waarbij wol het meest onderschatte dieronvriendelijke materiaal is, omdat het dier feitelijk niet gedood hoeft te worden voor het product.

 

 Local

De productie van uw kledingstuk vindt dicht bij huis plaats. Het transport geeft daarbij minder uitstoot. Echter is hierbij een label met daarop “made in Europe” niet voldoende, omdat in veel gevallen alleen het eindproduct genaaid is in Europa en de grondstoffen vervolgens uit ontwikkelingslanden komen. Dit geeft weer dat de volledige productie in Europa heeft plaatsgevonden, waarmee naast eerlijke arbeid ook minder uitstoot  plaatsvindt bij het vervoer.

 

 Recycled & Reused

Minder vervuiling door het hergebruik van afval tot een nieuw kledingstuk. Bij het produceren van een kledingstuk is er sprake van gemiddeld 20% restafval bij het snijden van de stoffen. Deze reststoffen kunnen hergebruikt worden, net als oude kledingstukken die weer tot grondstof bewerkt kunnen worden en hergebruikt kunnen worden voor een  nieuw kledingstuk. Op deze manier is er geen sprake van afval, maar wordt afval weer hergebruikt, het zogeheten cradle-to-cradle principe.

 

 Handmade

Dit product is met aandacht voor vakmanschap gemaakt. Met uiterste zorg en precisie maakt dit merk de producten. De vaklieden weten exact waar ze mee bezig zijn.

 

 Transparancy

Het merk is transparant over het productieproces. Ze geven aan waar de grondstoffen vandaan komen, wat de arbeidsomstandigheden tijdens het productieproces zijn en hoeveel de werknemers verdienen.


 Charity Donation

Bij aankoop van een product, wordt er een goed doel gesteund. Dit kan door middel van een bijdrage aan een goed doel, het aanbieden van een nieuw product in het productieland, of het bieden van ondersteuning met ontwikkelingshulp. Zo is een product niet alleen leuk voor de consument, maar ook voor de maker.

14 septemberComments Off,
Comments

Comments are closed here.