Alternatief voor mulesing getest in Australië

Alternatief voor mulesing getest in Australië

Lekker warm de winterdoorkomen doe je onder meer door het dragen van heerlijke wollen truien, sjaals of een paar dikke sokken. Een groot deel van dit soort kleding wordt gemaakt van Merinowol, afkomstig van het Merinoschaap.

Zo’n 80% van al het Merinowol is afkomstig uit Australië. Wegens de klimaatomstandigheden in sommige gebieden van Australië kampen vele boeren al jaren met het probleem van de Blowfly. Deze vlieg nest zich rond het achterste van een schaap om hier haar eitjes te leggen. Met als gevolg dat als de larven uitkomen ze het schaap aanvreten. Daarnaast heeft het ook effect op de kwaliteit van de wol.

 

 

 

 

 

Hierdoor passen veel Australische boeren ‘mulesing’ toe. Dit houdt in dat de boeren delen van de huid rond de stuitplaats van het schaap wegsnijden. Zo ontstaat er een wolvrij gedeelte en blijft er minder urine en ontlasting achter. Wat het voor de vliegen minder aantrekkelijk blijft om eitjes te leggen.

Uiteraard is deze aanpak alles behalve diervriendelijk en boycotten diverse merken wolleveranciers die deze methode toepassen. Om een directe oplossing voor dit probleem te vinden is er onlangs in Australië een alternatief getest. Bij de nieuwe procedure die wordt toegepast, genaamd ‘steining’, wordt er gebruik gemaakt van vloeibare stikstof. Door gebruik te maken van een beperkte hoeveelheid stikstof is deze methode niet schadelijk voor het schaap.

Deze ontwikkeling wordt met een warm hart verwelkomt door de mode-industrie en biedt de Australische boeren en hun dieren een positief perspectief. Dit soort innovatieve ontwikkelingen vinden steeds vaker plaats door de groei van de bewuste consument én de inzet van bijvoorbeeld dierenwelzijn organisaties.

Zo kun jij met een gerust hart je warme trui aan. Desalniettemin is het van groot belang om kritisch te blijven en vragen te stellen aan winkels en merken om ervoor te zorgen dat de groei naar een duurzame mode branche blijft aanhouden.

1 maartComments Off
Comments

Comments are closed here.