Sarah van der Wilk is een designer die zich richt op slow fashion. Alles wordt handgemaakt en alleen op vraag. Als designer richt ze zich op transparantie, in het proces en in de consumptie. Zo slaat ze een duurzamere en meer mindful richting in met haar werk. Voor de Dutch Sustainable Fashion Week laat ze haar collectie inspireren door een van de vier elementen, namelijk ‘lucht’.

Sarah heeft voor deze collectie onderzoek gedaan naar de impact van de mode industrie op de lucht die we inademen. “Wat ik tegenkwam aan statistieken vond ik heel shockerend, het is echt erger dan je denkt. Maar tegelijkertijd vond ik het ook verhelderend. Het is goed om die percentages over bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te weten, hierdoor wordt het probleem overzichtelijk en de noodzaak duidelijk.”
De cijfers die ze gevonden heeft zijn de inspiratie voor deze collectie: hieruit heeft ze gekeken hoe ze dit kon verwerken.

De collectie is opgebouwd uit een veelal materialen. Sarah geeft aan dat ze hierbij gekozen heeft voor stoffen die qua uitstraling bij het thema ‘lucht’ passen. “Er zitten semi-transparante stoffen bij, luchtige stoffen, stoffen die wind vangen of juist wind dicht zijn.” Daarnaast heeft ze de resten stof die ze overhad na het knippen van een patroon verwerkt tot een collage die ze inzet als print.

Ze hoopt met haar werk een realistischer beeld van fashion neer te zetten, aangezien we momenteel te ver van de realiteit zijn afgedreven, maar om dat te veranderen moet je eerst een duidelijk beeld hebben van de huidige situatie. Met haar collectie wil ze de statistieken over de impact van de mode industrie door middel van ‘hidden messages’ delen. Ondanks alle impact heeft Sarah ook een tweede invalshoek: “Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten zien dat mode, ondanks de negatieve impact, mega leuk is. Dus met deze collectie vier ik ook het plezier van de eindeloze mogelijkheden van het aankleden en verkleden.”

Voor haar ontwerpen begint ze vanuit het concept “lucht”, in woord en in beeld. Als dat duidelijk is, begint er een zoektocht naar materiaal. Sarah verteld: “Ik ga dan alle stoffenwinkels een paar keer af tot ik de juiste stoffen heb gevonden. Daar ga ik dan mee experimenteren, kijken hoe het valt, hoe het reageert als ik er bijvoorbeeld een elastiek op stik. Zo ontstaat er een bepaalde vormentaal en van daar uit begin ik met ontwerpen. Zodra één outfit staat bedenk ik wat daar een goede aanvulling op zou zijn, en zo groeit het uit tot een collectie.”

Wij kijken uit naar de presentatie van de collectie van Sarah. Wil je meer weten over haar manier van werken? Lees dan verder op de site van On Demand Fashion.