Sara schrijft op haar blog When Sara Smiles over conscious fashion. Haar blog is ontstaan vanuit haar liefde voor conscious fashion: duurzaam, eerlijk, transparant en met een zuiver geweten gemaakt. Op haar platform lees je hoe haar ideale wereld eruit ziet en hoe zij bijdraagt aan een duurzame wereld.

In de onderstaande gastblog lees je wat conscious fashion Sara opleverde.

Wat conscious fashion mij opleverde en hoe we anderen kunnen enthousiasmeren om duurzamer te kopen

Ruim twee jaar geleden besloot ik om het roer om te gooien op modegebied. Ik wilde niet meer bijdragen aan een systeem waar ik niet achter stond. Klaar ermee, op naar een modewereld in balans! Tijdens mijn duurzame modereis – waar ik op whensarasmiles.nl over schrijf – kwam ik er niet alleen achter dat de duurzame modewereld ontzéttend veel te bieden heeft (als in: WAUW!), maar ook dat bewuster kopen mij als persoon veel meer bracht dan ik ooit had gedacht. En dat was nogal een inzicht voor me.

Als ik íets in mijn werk als merkstrateeg heb geleerd, is het dat het grootste deel van de mensen echt wel een duurzame (mode)wereld wil. Niemand is voor een systeem dat de planeet en het levens van mensen en dieren verwoest. Maar ernaar hándelen is een tweede; veel mensen hebben nog steeds het beeld dat ze er bij duurzamer kopen zelf op achteruit gaan; duurzame kleding zou duur, saai en zelfs oubollig zijn en er zou veel te weinig keus zijn. Met andere woorden: “leuk hoor, die betere wereld, maarreh… what’s in it for me?” Nou, dat heb ik inmiddels zelf ondervonden. Wat duurzamer kopen mij opleverde:

 

1. Ik heb mijn stijl gewoon kunnen houden

Toen ik mijn duurzame modereis begon, had ook ík de hardnekkige aanname dat er maar weinig merken waren die me stijl-wise zouden aanspreken. Maar wat zat ik fout! Ik kwam erachter dat er juist ontzettend veel merken zijn die bewijzen dat duurzaam, eerlijk en trendy perfect hand in hand gaan. En dat er zoveel merken zijn met een coolfactor van-hier-tot-tokio, als je ze maar weet te vinden (Kowtow, Reformation, Veja, Filippa K, anyone?!). Dat laatste is natuurlijk belangrijk, maar inleveren op stijl? Welnee! Ik durf zelfs te zeggen dat hij er beter op is geworden.

 

2. Goed doen geeft zóveel meer voldoening

Kleding die duurzaam en eerlijk geproduceerd is mag dan meer kosten dan fast fashion; ik krijg er zóveel extra emotionele waarde voor terug! Het voelt geweldig dat ik met mijn geld bijdraag aan een betere wereld en medeverantwoordelijk ben voor een positieve beweging, in plaats van dat ik met een kop-in-het-zand-steek-mentaliteit bijdraag aan iets waar ik eigenlijk helemaal niet achter sta. De mooie verhalen achter duurzame kledingmerken zorgen keer op keer voor een groeiende liefde en waardering voor de kleding die ik draag. Ik vertel ze trots aan mijn omgeving en ik zie dat het anderen óók inspireert om duurzame stappen te zetten. Dat is toch geweldig?!

 

3. Ik doe veel langer met mijn kleding

Voorheen kocht ik altijd zoveel mogelijk trendy kleding, voor zo goedkoop mogelijk. Het resulteerde in een kledingkast vol stukken van belabberde kwaliteit, die al na een aantal keer dragen verkleurden of vervormden en na één seizoen al klaar waren voor de container. Duurzame merken denken doorgaans niet alleen na over een duurzame herkomst, maar ook over duurzaam gebruik. Ik vind er veel tijdlozere stukken die van goede kwaliteit zijn, waardoor ik ze beter met elkaar kan combineren en ze ook nog veel langer meegaan.

 

4. Ik hou zelfs meer geld over

Omdat we door de jaren heen aan bizar lage fast fashionprijzen gewend zijn geraakt, zien veel mensen duurzame kleding als duur. Ik krijg dan ook vaak de vraag of ik tegenwoordig niet veel meer geld kwijt ben. Integendeel! Want ik koop niet alleen bij ‘betere’ merken; ik ben ook veel minder gaan kopen. Voorheen kocht ik maandelijks bergen kleding “gewoon, omdat het kon” bij goedkope megaketens. Het resultaat: een ontplofte kledingkast en een continue honger naar meer. Nu denk ik beter na over wat ik koop (en of ik dat écht mooi vind) en daardoor is mijn gemiddelde ‘cost per wear’ enorm gezakt. Onderaan de streep houd ik daardoor meer geld over. Win-win-win!

 

5. Ik ervaar veel meer innerlijke rust

Ik koop nu veel meer vanuit waar ik achter sta en wat ik mooi vind, in plaats van continu maar de trends te willen volgen en iets nieuws te kopen. Ik spaar voor items die ik écht wil, ook al zijn ze wat duurder, en ik duik niet meer impulsief de stad in, om me te laten verleiden in het moment. Daardoor ben ik gelukkiger met wat ik koop en ervaar ik veel meer innerlijke rust dan voorheen. En dat laatste heb ik enorm onderschat voordat ik aan mijn modereis begon.

 

Al met al ben ik ervan overtuigd dat de (hopelijk snel) veranderende behoefte van de consument een sleutelrol speelt bij de verduurzaming van de modewereld. En als wíj het systeem willen veranderen, hebben we mensen

het gevoel te geven dat niet alleen de wereld er beter op wordt als ze duurzamere kleding kopen, maar zijzélf ook. Door het aantrekkelijk te maken, door te benadrukken waar we met onze aankoop aan bijdragen en door mensen te inspireren om bewuster te kiezen vanuit wat zij geweldig vinden. Purpose is progress!