Koopverslaving? 3 fashionistas geven tips om te minderen

Koopverslaving? 3 fashionistas geven tips om te minderen

Geschreven door

Slechte dag? Dan koop je toch een nieuwe outfit om jezelf op te vrolijken. Het is een veelbeproefd geluksrecept onder jongeren, maar deze drie modefanaten wilden het anders doen.

Om maar met een paar cijfers te beginnen: we dragen onze kleding gemiddeld zeven keer en kopen 60 procent meer kleding dan 15 jaar geleden. De kleding- en schoenenindustrie zijn samen verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het is duidelijk dat we onze consumptiedrift moeten gaan beteugelen, maar hoe dan? Want hoe heerlijk is het dat je voor een paar tientjes jezelf een nieuwe look kunt aanmeten.

Toch hebben deze drie jongeren een manier gevonden om minder te kopen en er zeer modieus uit te zien.

Jedidja Kolenbrander: “Toen ik uit één koffer leefde, kreeg ik nog steeds complimenten”

Kopen, kopen, kopen. Dat is wat Jedidja Kolenbrander (24) deed met haar geld. Toen ze haar kleding niet meer kwijt kon in huis, besloot ze alles te verkopen via een yard sale. Doel? Een lege kledingkast en met een schone lij beginnen. Maar dat mislukte. Ieder keer als ze zich slecht voelde, naar een festival ging of gewoon iets leuks zag hangen in de etalage kocht ze een compleet nieuwe outfit. Ze vindt het milieu belangrijk dus moest er iets veranderen aan haar koopgedrag, zo vond ze zelf. Kijk de video over Jedidja om erachter te komen hoe ze van haar koopverslaving afkwam:

Demy Commers: “Het is de kunst om je kledingkast iedere dag opnieuw te ontdekken”

Hij gaat de deur pas uit als hij eruit ziet om door een ringetje te halen. Dat vertelde Demy Commers in de eerste aflevering van het programma ‘Genaaid’. In dat programma mocht hij samen met vier andere beginnende mode-ontwerpers een collectie maken voor de Dutch Sustainable Fashion Week. Maar de vijf werden wel eerst naar Myanmar gestuurd om te zien welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Deze reis heeft hij inmiddels een jaar geleden gemaakt. Redacteur Sharmaiane van Zandbergen sprak met Demy in de Bijenkorf in Rotterdam om te praten over zijn huidige kijk op mode.

Talita Kalloe: “Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien, maar niet over de rug van anderen”

Talita Kalloe (32) is gek op mode. Ze ziet haar kledingstijl als een verlengde van haar identiteit en als een manier om zichzelf te uiten. Maar toen de Rana Plaza instortte in Bangladesh veranderde haar kijk op mode. Ze ging zich steeds meer bezighouden met duurzame mode en richtte uiteindelijk een online magazine op voor een duurzame levensstijl, Soul Stores. Bekijk de video over Talita om meer te weten te komen over haar zoektocht naar een duurzame kledingstijl.

9 oktoberComments Off,
Comments

Comments are closed here.