Future Fashion Show recap X DSFW

Future Fashion Show recap X DSFW

Amsterdam, 08-10-2019 – Afgelopen vrijdagavond 4 oktober presenteerden designers Tim Dekkers, Sharita Karsten en Weiyu Hung ieder hun 14-delige collectie tijdens de zesde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW). Tijdens de show in De Hallen Studio’s in Amsterdam toonden de drie jonge talentvolle ontwerpers verschillende looks, bestaande uit disposable materialen en alternatieven voor dierlijke materialen, die de huidige fast-fashion materialen kunnen vervangen.

Wij hebben de Future Fashion Show in samenwerking met Meester Koetsier Foundation en partners AVEDA, HEMA, Signify en Springbay Bartender Batched Drinks georganiseerd, om niet alleen jong talent te stimuleren, maar ook om oplossingsgerichte alternatieven onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. De avond stond in het teken van de toekomst van mode. Tim Dekkers, Sharita Karsten en Weiyu Hung hebben recentelijk een modeopleiding afgerond (respectievelijk aan de HKU, Willem de Kooning Academie en ArteZ) en met deze DSFW x Future Fashion Show collectie lieten zij ieder hun eigen interpretatie zien van duurzaamheid en innovatie binnen de mode-industrie. De collectiestukken en het materiaalgebruik dienen als inspiratiebron voor de manieren waarop we de huidige mode-industrie en diens slechte impact op mens en natuur kunnen tegengaan en weerspiegelen welke invloed we zelf kunnen hebben om een positieve verandering te maken.

Tim Dekkers

Vrijdagavond startte Tim Dekkers de show met zijn collectie ‘Humana Natura’. “De natuur kan vormen, structuren en kleuren voortbrengen die wij als mens niet kunnen verzinnen of maken. Daarom vind ik het belangrijk om de natuur te respecteren en om te streven naar een systeem waarbij de natuur gespaard wordt. In mijn werk vertaalt dat zich in het gebruik van ruwe materialen uit de natuur, die zo puur mogelijk geproduceerd worden,” aldus Tim Dekkers. Hij is geïnspireerd door wat de natuur op zijn ‘puurst’ te bieden heeft: “We hoeven de natuur niet te vervormen en manipuleren om mooie producten te kunnen maken.” Zijn collectiestukken representeren vormtaal uit de natuur. In zijn designs maakte hij gebruik van materialen als varens, schors, ongebleekt katoen, jute en ‘pepe cones’. De klompen zijn gemaakt door Dijkman Klompen Atelier.

Photo credits: Peter Stiger

Sharita Karsten

Tijdens de Future Fashion Show liet Sharita Karsten met haar collectie de schoonheid van rest materialen, afval en oude kleding zien. Ze liet zich inspireren door stammen en oorspronkelijke bewoners, waar ook ter wereld, die zich kleden in materialen die zij in hun directe leefomgeving vinden. Deze collectie is een westerse vertaling daarvan volgens Sharita Karsten: “Deze collectie is een voorbeeld van hoe de westerse kledingkast eruit zou zien als wij onze eigen kleding moesten maken met materialen uit onze directe omgeving.” Zij maakte hierbij gebruik van rest materialen als plastic, papier, flessendopjes, schuim, elastiekjes en oude denim en overhemden.

Photo credits: Peter Stiger

Weiyu Hung

De kruising tussen duurzaamheid en cultuur staat centraal in Weiyu Hung’s werk. “Tradition is avant- garde, local is global,” gelooft Weiyu Hung. In samenwerking met SINGTEX, UNITEX en Eco Textile Studio verwerkte hij in deze DSFW collectie veel nieuwe ideeën, verschillende culturen en ambachten: van het groene concept van ‘wasted material’ (innovatieve materialen gemaakt van gerecyclede plastic flessen en overgebleven koffiedik als grondstof voor verf- en printtechnieken) tot mooie ambachten uit Azië (Tapa) en lokale Nederlands technieken (haken en breien).

Photo credits: Peter Stiger

Houd onze website en onze social media kanalen in de gaten voor meer informatie, of bekijk de online portfolio’s van de designers zelf, via www.timdekkers.com/, https://www.sharitakarsten.nl/, https://www.weiyuhung.com/, of via hun Instagram profielen: @ttbdekkers, @sharitakarsten, @weiyuhung_design.

 

28 augustusComments Offfeatured
Comments

Comments are closed here.