10 fashioniconen in de muziek die (nog steeds) bepalen wat we dragen

10 fashioniconen in de muziek die (nog steeds) bepalen wat we dragen

Geschreven door

Muziek en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze vangen de tijdgeest, prikkelen onze verbeelding en vieren het leven. 

Zo baant Kanye West de weg vrij voor de mannenrok, verlegt Lady Gaga grenzen met haar extraordinaire outfits en maakt Pharrell Wiliams duurzame kleding mogelijk én hip. Deze artiesten drukken allemaal hun eigen stempel op onze dagelijkse kledingkeuze.

1. Madonna
Laten we beginnen met misschien wel hét grootste vrouwelijke fashionicoon aller tijden. Als je een tienermeisje in de jaren ’80 was, dan weet je waar dit over gaat. Toen ze haar clips ”Borderline” en ”Lucky Star” uitbracht, droeg ieder meisje zwarte punk-minirokjes, gebreide tanktops met doorschijnende bh, zwarte kanten handschoenen, de ”Boy-Toy”-riem, rubberen armbanden, getoupeerd haar met een veel te grote strik en veel te veel make-up. Het Madonna ”wannabe”-leger werd nog groter, toen de film ”Desperately Seeking Susan” in 1985 uitkwam.


2. Elvis Presley
Elvis Presley mag zeker niet in deze lijst ontbreken. Elvis was een enorme inspiratie voor latere soul- en funkartiesten; niet alleen met zijn muziek, maar ook met zijn kledingstijl. Zijn iconische jumpsuit was geïnspireerd door zijn karatepak. Jawel, the king of rock ’n roll was zeer bedreven in de martial arts. De hoge kraag en wijde pijpen heeft vele jaren ’70-artiesten beïnvloed, en zoals dat gaat met mode: alles komt terug. Het jumpsuit met wijde pijpen heeft weer een glorieuze comeback gemaakt. Ook met zijn kapsel beïnvloedde Elvis andere artiesten. Zo kopieerde James Brown zijn ”straight hair look”.


3. De Spice Girls
Laten we een stap vooruit gaan in de tijd, en even kijken naar de middenjaren ’90. Jazeker: de Spice Girls. Deze meiden hebben, net als Madonna, miljoenen tieners geïnspireerd met hun hysterische outfits. De samengestelde band riep in ieder interview ‘girl power!” en moedigden jonge meiden aan uniek te zijn, door ieder bandlid een karakteristieke look te geven: sporty, posh, baby, scary en ginger. De girl-band droeg onder meer sneakers met hoge platformzolen, bovenarmsieraden, heel veel panterprintjes, trainingspakken, denim on denim en crop tops.


4. Prince, David Bowie en Freddie Mercury
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom drie van deze fashioniconen dezelfde plek in de lijst hebben. Zowel Prince, David Bowie als Freddy Mercury stonden bekend om hun androgyne look, alledrie op hun eigen unieke manier. Prince wist de wereld te verrassen met zijn panty’s, speedo’s en hoge laarzen. Freddie Mercury droeg strakke jumpsuits in alle kleuren en maten. En met of zonder glitter, het stond hem. David Bowie haalde zijn inspiratie uit de glamtijd, waarin veel make-up, glitter, groot haar, hakken en oorbellen zeer trendy waren. We leven nu in een tijd waarin het woord genderneutraal ons om de oren vliegt, maar deze mannelijke artiesten durfden zich androgyn te kleden in een tijd dat de LHTB-gemeenschap nog in een verdomhokje zat. We kunnen met zekerheid stellen dat zij hebben gezorgd voor een meer open kijk op gender.


5. Diana Ross
De uitdrukking ”Go big or go home” is waarschijnlijk ontstaan toen Diana Ross op het toneel verscheen. Tegenwoordig denk je bij het woord ”diva” meteen aan Beyoncé of Rihanna, maar in de Motown-tijd (de platenmaatschappij van onder anderen Stevie Wonder, Marvin Gaye en Michael Jackson) was er maar één diva en dat was Diana. Er bestond niet zoiets als te veel glitter of goud: mevrouw Ross zorgde ervoor dat alle ogen op haar waren gericht als ze haar entree maakte.

Diana was één van de eerste vrouwelijke artiesten die haar afro volledig omarmde, wat later onder meer Solange inspireerde hetzelfde te doen. En herinner je het concert van Diana nog, waarbij ze in de stromende regen in Central Park stond te zingen? Tijdens dat iconische moment droeg ze een prachtige jumpsuit, waar Jennifer Lopez en Beyoncé zo van onder de indruk waren, dat ze tijdens hun concerten eenzelfde glitterjumpsuit met lange mouwen droegen. Ook staat Diana bekend om haar glamoureuze spinnenwimpers, en was daarmee een pionier.


6. Run DMC
Ken je Run DMC nog? Dit hip-hoptrio bracht in 1986 een nummer uit genaamd ”My Adidas”. De plaat leidde tot het eerste contract tussen een muzikale act en een sportmerk. Dit had grote impact op de rapcultuur, waarin het een trend werd om sneakers te verzamelen. Ook was het de start van een innige relatie tussen modemerken en rapartiesten. Een beetje rapper heeft tegenwoordig een eigen modelabel en/of heeft een modehuis achter zich staan, denk aan Kanye West en Pharrell Williams.


7. Kanye West
Over Kanye gesproken, deze rapper/ontwerper/platenbaas heeft zelf ook best wat barrières doorbroken. Denk aan het introduceren van de mannenrok. Het is natuurlijk wel een eeuwenoude traditie in verschillende landen, maar in de muziekindustrie -en al helemaal daarbuiten- is de mannenrok toch echt wel een ‘bridge too far’ voor de gemiddelde man. Kanye weet er een fantastische masculiene draai aan te geven, waardoor nu onder meer Snoop Dogg en Jaden Smith denken: waarom niet. Laten we mee gaan zwieren. Op Coachella droeg Kayne een vrouwenblouse van modehuis Celine, en zijn shutter shades en Air Yeezys vinden gretig aftrek onder jongeren. Keer op keer weet de rapper de machocultuur van hip-hop te herdefiniëren.


8. Lady Gaga
Een artikel over mode zonder Lady Gaga, dat kan anno 2019 niet. Ze wordt de ‘Madonna van het millennium’ genoemd en ze zou meer invloed op de mode-industrie hebben dan Vogue-directeur Anna Wintour. Keer op keer weet de zangeres grenzen te doorbreken op het gebied van materiaal, decadentie en gender; van een jurk van rauw vlees op de MTV-awards van 2010 tot de eerste vliegende jurk in de geschiedenis genaamd “VOLANTIS”. Tijdens het MET-gala van 2019 wisselde de Star is Born-zangeres en -actrice maar liefst vier keer van looks nog voor ze de ingang van het MET bereikte.
En wat kok Yotam Ottolenghi deed voor groente, zo heeft Lady Gaga een lans gebroken voor de onderbroek: van bijgerecht naar hoofdrolspeler. Dankzij Gaga kijkt niemand meer op als een artiest zonder broek het podium betreedt. Toegegeven; hiermee was ze niet de eerste. Madonna en Cher hebben flink wat pionierwerk verricht, voordat Lady Gaga deze look kon normaliseren. Inmiddels geven Katy Perry, Eva Longoria, Miley Cyrus, Taylor Momsen en Ke$ha ook optredens in modieus ondergoed.


9. Michael Jackson
Michael Jackson is misschien wel de meest invloedrijke artiest van deze hele lijst. Michael inspireerde Beyoncé, Kanye, Madonna, Janelle Monae, Lady Gaga, Pharrell, Rihanna, en nog veel meer artiesten met zijn stijl. In 1979 kwam Michael’s disco-album ”Off The Wall” uit, en dat was terug te zien in zijn outfits: glitter, glitter en nog eens glitter. Het draaide allemaal om alles nóg mooier te maken dan het al is.
En wat denk je van zijn motorjasje uit zijn “Bad”-tijd? Michael bracht dit album uit in 1987, maar deze look is nog steeds populair. Zo werd Kayne West onlangs nog in een soortgelijk jasje gespot.
Tot slot de Fedorahoed uit zijn clip ”Smooth Criminal”. Hierin draagt hij een wit pak met een blauw overhemd en een witte Fedorahoed. Het is voor Michael een ode aan Fred Astaire die bijna dezelfde outfit droeg in ”The Band Wagon”-musical in 1953. De hoed is nog een graag geziene accessoire bij artiesten van nu. Zo draagt Bruno Mars ‘m in veel van zijn videoclips en tijdens optredens.

10. Pharrell Williams
Duizendpoot Pharrell Williams kan als geen ander streetwear naar het rodeloperniveau trekken. Hij krijgt veel inspiratie van omatruien en uniformen en volgens de zanger moet je als fashionicoon een signature item hebben. Bij Pharrell is dit natuurlijk zijn gigantische hoed van Vivian Westwood. Zijn liefde mode blijft niet bij styling; hij heeft inmiddels een duurzaam mode-imperium opgebouwd. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf Bionic Yarn, dat duurzame ecogarens maakt van plastic dat ze uit de oceanen vissen. Ook is hij mede-eigenaar van het Nederlandse spijkerbroekenlabel G-Star Raw, dat gebruik maakt van hetzelfde Bionic Yarn. Inmiddels verwerkt G-Star de gerecyclede vezels in haar gehele collectie!

9 oktoberComments Off,
Comments

Comments are closed here.