Lidia is het gezicht achter de duurzame lifestyleblog ‘All About Fair Fashion’. Op haar blog kan je lezen over fair fashion, haar capsule garderobe en leuke DIY’s. Naast blogger is Lidia ook nog fotografe, dus talent voor beeldvorming heeft ze zeker. Dit komt goed tot z’n recht op haar Instagram.

Deze keer een interview in plaats van een gastblog. In dit interview lees je alles over de duurzame stijl van Lidia.

Interview All About Fair Fashion

Op je blog vertel je dat een interview met Martine Vonk de trigger was om meer na te denken over duurzame mode, wat in het artikel sprak je aan dat je aanzette tot deze mindset verandering?

Dat artikel las ik zo’n 10 jaar geleden, toen waren er nog niet zoveel documentaires en artikelen overal over de situatie in de kledingindustrie. In het interview vertelde Martine over de mensen die veel te lange uren moesten maken, kinderen die aan kleding werkten de lage lonen die deze mensen krijgen. Het raakte me enorm dat ik hieraan bij droeg door veel fast fashion te kopen.

 

Hoe heb je die overstap naar een duurzame levensstijl ervaren?

Lastig. Vooral omdat ik nog maar weinig mensen kende die deze stap ook wilden maken. Ik wist niet goed hoe ik met een budget (als student en starter toen) het toch eerlijk en goed kon doen. Later heb ik ontdekt dat het voor mij vooral werkt door tweedehands, vintage en eerlijke kleding te combineren.

 

Ook beschrijf je dat je met je blog graag anderen helpt door middel van het delen van je eigen ervaringen. Zie je dat jouw hulp anderen helpt? Wat voor reacties ontvang je?

Ja, ik zie dat het anderen inspireert. Sommigen helpt het om zich er bewust van te worden, deze groep doet er nog niet veel mee. Maar ook mensen die merken of winkels zoeken, die komen dan op mijn website kijken waar je eerlijke kleding kunt vinden.

Ik krijg vooral positieve reacties, veel mensen willen er echt wel wat aan doen, maar weten niet goed hoe. De enige negatieve reactie die ik ooit kreeg was via Facebook, dat ging erover dat ik leer promoot, en dus geen vegan ben. Deze vrouw vond dat hypocriet.

 

Was je duurzame levensstijl de reden voor je blog?

Mijn blog is eigenlijk voortgekomen uit een hele nare situatie. Ik raakte burn-out en kon heel weinig. Een website maken kon ik vanuit huis doen en dat was voor mij een manier om iets van mezelf te creëren. Duurzame kleding was een onderwerp wat ik nog maar weinig zag toen ik begon, dus daarom ben ik daarover gaan schrijven.

 

Hoe vind jij dat de duurzame (mode)wereld er nu uitziet?

Ik vind dat de keuze echt enorm gegroeid is, fantastisch! Er is echt heel veel te vinden als je eerlijke kleding zoekt. Echter voor mensen met een beperkt budget is het nog lastig, omdat je dan voor een duurzaam kledingstuk echt moet sparen. Die doelgroep wil ik graag helpen met kiezen voor duurzame kleding. Ik denk dan aan gezinnen met een gemiddeld inkomen, alleenstaande moeders, gezinnen waarbij een van de partners werkt of beide parttime. Deze mensen zijn best gemotiveerd, maar ze zoeken ook gemak.

 

Heb je tips voor mensen die misschien ook naar een duurzame levensstijl of kledingkast willen gaan?

Mijn tip is altijd combineer tweedehands/vintage met eerlijke kleding. Tweedehands is ontzettend duurzaam, omdat je kleding een tweede leven geeft. Maar blijf ook eerlijke kleding kopen om de duurzame merken te supporten, want er zijn zoveel mooie bedrijven die het echt goed willen doen.

 

Helaas is er nog steeds een grote groep consumenten die totaal niet bezig is met verduurzaming. Hoe kun je het best deze groep bereiken?

Ik denk dat het helpt als duurzame kleding vaak positief in de media komt. Daarbij zou het tof zijn als reguliere winkels die je gewoon in de winkelstraten ziet ook duurzame merken gaan verkopen. Voor die consumenten moet het vooral makkelijk zijn en geen gedoe. Meer experts over duurzame mode in tv-programma’s, in de krant. Vooral positief nieuws, dat zou fijn zijn.

 

Wat zijn je favoriete winkels?

Oei, dat is een hele lastige vraag. Op nummer 1 staat Nukuhiva, maar die zitten voor mij dichtbij en heel makkelijk te bereiken. Het is een gezellige winkel met fijn personeel. Karakter in Gouda en Kokotoko in Groningen vind ik ook erg leuk. En Bellamy Gallery. Hun concept vind ik heel sterk, zij proberen volledig transparant te zijn over hun productieketen. Ik winkel trouwens niet zo graag online. Daar is heel veel moois te vinden, maar zelf pas ik mijn kleren graag gewoon in de winkel.

 

Hoe hoop jij dat de wereld er over 30 jaar uit ziet op gebied van duurzaamheid?

Ik hoop dat duurzaamheid geen term meer is tegen die tijd, maar de norm.