Jongeren

Wat kun jij doen?

Dutch Sustainable Fashion Week richt zich op sustainable fashion. Sustainable betekent duurzaam in het Engels, dus duurzame mode. In de Fashion Week wordt één week lang alle nieuwe kleding voor het volgende seizoen geshowd door bijvoorbeeld modellen. Dutch Sustainable Fashion Week richt zich vooral op duurzame mode, en daarom is Dutch Sustainable Fashion Week anders dan andere Fashion Weeks.

Eén keer per jaar vieren wij in oktober de Dutch Sustainable Fashion Week. Dit jaar zal van 5 tot en met 14 oktober de 5e editie van de DSFW plaatsvinden. We richten ons hierbij op nieuwe manieren om duurzame kleding te maken, jonge modeontwerpers en ready-to-wear fashion (in de fabriek gemaakte kleding in de normale kledingmaten). Tijdens de DSFW wordt nieuwe duurzame mode laten zien aan mensen die de kleding willen kopen, bedrijven, kledingverkopers, scholen, organisaties en gemeenten.

De gemeenten die meedoen, organiseren samen met ons prachtige shows, activiteiten, tentoonstellingen en workshops. Daarnaast organiseert DSFW grote shows bijvoorbeeld modeontwerpers als Monique Collignon en Hans Ubbink.

Het doel van de DSFW is om de ontwikkeling van duurzame mode en jonge modeontwerpers meer bekendheid te geven.

Duurzame mode. Klinkt leuk, maar wat kun je nou allemaal doen om bij te dragen aan een duurzamere kledingindustrie?

Duurzame mode wordt gemaakt op een manier die goed is voor de wereld en voor de mensen. Daarbij spelen veel onderwerpen een rol, denk aan: milieu, goede werkomstandigheden voor de mensen die de kleding in elkaar zetten en de grondstoffen voor de materialen ontwikkelen, eerlijke handel, ga maar door.

Verder is het ook belangrijk om te letten op de duurzaamheid van de kleding zelf. Hoe lang je het dus draagt en hoe lang het mooi blijft.

Hieronder staat een paar tips over hoe jij ook kan helpen met het verduurzamen van de kledingindustrie:

  • Was je kleding niet te vaak. Bij onze tips kun je lezen hoe je je kleding toch fris houdt, zonder de wasmachine te gebruiken.
  • Let goed op waar je kleding van is gemaakt. Kies liever voor biologisch afbreekbare stoffen in plaats van synthetische stoffen.
  • Passen je kleren niet meer? Geef ze weg aan familie of vrienden of lever ze dan in bij een kledingbak voor arme kinderen. Als je kleding kapot is, dan kun je het inleveren bij de recyclebakken bij bijvoorbeeld de C&A. Dan worden er weer nieuwe kleren van gemaakt.
  • Weet je nou niet waar je duurzame kleding kan kopen? Kijk dan even in deze lijst en kijk welke winkel bij jou in de buurt duurzame kleding verkopen

Spreekbeurt?

Mag jij een spreekbeurt geven en kies jij voor het onderwerp ‘Duurzame Mode’, dan komt Dutch Sustainable Fashion Week graag bij jouw school op bezoek om een gastles te geven.

Voor vragen of meer informatie kan je altijd een mail sturen naar: dsfw@poweringsustainablefashion.nl