Hailey Noa is fair fashion & sustainable lifestyle expert, sport- en yogadocent én schrijfster van het e-book ‘Een Duurzame Garderobe in Zeven Stappen’. Op haar blog Palace of Bliss komen alle passies van Hailey samen en schrijft zij vol enthousiasme over duurzame mode, een duurzame levensstijl en veganisme.

In de gastblog hieronder vertelt Hailey over haar switch naar een duurzame kledingkast en wat voor gevoel dit haar gaf.

Duurzame kleding maakt gelukkig                                             

De allereerste keer dat ik de Primark binnenliep, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Ik was in extase door de enorme collectie en de spotgoedkope prijzen. “Het kan toch niet dat zoveel moois, zo goedkoop is?”, dacht ik. Een paar uur passen later rekende ik mijn vondsten af. Voor 72 pond had ik een tas vol met kleding. Te gek!

Gekkenwerk

Jaren laten vind ik deze ervaring nog steeds te gek. Maar dan wel in negatieve zin. Ik ben mij gaan inzien dat gedachteloos tassenvol kleding kopen omdat het nu eenmaal goedkoop is, eigenlijk gekkenwerk is. De aarde wordt vervuild, mensen en dieren worden uitgebuit voor de productie van onze kleding. En dat allemaal om een ongeremde drang naar meer te sussen.

“Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden”

Een paar jaar geleden ben ik dit gaan inzien en heb ik besloten om het roer drastisch om te gooien. “Behandel anderen zoals je door hen behandeld wilt worden.” is een van mijn favoriete quotes. Ik zag in dat ik deze gulden regel niet naleef door te winkelen bij fast fashion merken. Het was daarom tijd voor een nieuwe kijk op kleding.

Sindsdien winkel ik niet meer bij fast fashion merken. Ik shop alleen nog maar bij eerlijke merken of ik koop mijn kleding tweedehands. Zo stem ik met mijn portemonnee voor goede en eerlijke arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijke productie.

Een gelukkiger mens door fair fashion

Mijn keuze voor fair fashion heeft gemaakt dat ik een gelukkiger mens ben geworden. Dit komt doordat ik niet meer gedachteloos koop. Ik denk drie keer na voordat ik iets nieuws koop. Heb ik het nodig? Ga ik het dragen? Is degene die dit heeft gemaakt een blij mens geweest?

Deze vragen geven mij rust. Omdat ik steeds vaker besluit om dingen niet te kopen. Mijn kast is hierdoor leger en opgeruimder. Ook in mijn hoofd is het rustiger, want ik ben niet langer op zoek naar de rush die het shoppen geeft. En als ik wel besluit iets te kopen, dan is dat altijd iets waar ik heel blij van word en blijf.

Omdat ik iedereen rust, geluk en blijdschap wens, deel ik mijn ervaringen en tips over de transitie naar fair fashion en de duurzame en bewuste levensstijl op mijn website www.palaceofbliss.nl. Want als iedereen blij en gelukkig is, dan wordt de wereld vanzelf een stukje mooier.

 

Hailey Noa is fair fashion & sustainable lifestyle expert. Op haar website www.palaceofbliss.nl inspireert en navigeert ze je op een toegankelijke manier naar een bewuste en duurzame levensstijl. Tevens vind je op Palace of Bliss het gratis e-book “Een Duurzame Garderobe in Zeven Stappen” en een Fair Fashion Merkengids met een overzicht van duurzame en eerlijke modemerken.