Eco-modeshow Groningen 2024

FASHTAINABLE – DSFW x Tommy Driessen recap

Tommy Driessen presenteert eerste collectie

Donderdagavond 3 oktober opende Tommy Driessen met zijn eerste collectie de 2019 editie van de Dutch Sustainable Fashion Week, in de wintertuin van het Krasnapolsky in Amsterdam. Voor de show, bestaande uit 40 red carpet looks maakt Tommy gebruik van vintage stoffen uit zijn archief en blaast hij deze nieuw leven in met hergebruikte materialen.

 Door zijn werk als stylist merkte Driessen dat red carpet looks zeer schaars zijn in Nederland waarop hij besloot om dit zelf te gaan maken. Presentatrice Geraldine Kemper droeg zijn eerste ontwerp naar Het Televizier-Ring Gala in 2018 wat de aanleiding was voor DSFW om hem zijn eerste collectie te laten presenteren.

In de ontwikkeling van mijn eerste looks, kwam DSFW als een verlengstuk om dit tot een succes te kunnen maken. Met deze collectie wil ik vooral laten zien dat sustainable juist ook heel glamoureus kan zijn. Het is fijn om mijn creativiteit los te kunnen laten op te gekke ontwerpen en tegelijkertijd stoffen en vintage materialen her te gebruiken,” aldus Tommy Driessen.

De eerste collectie van Tommy Driessen bestaat uit 30 looks voor vrouwen en 10 looks voor mannen, variërend van black tie jurken tot aan sexy pailletten looks en casual tot chique herenpakken.

Foto credits: Peter Stiger
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u mailen naar dsfw.info@gmail.com

28 augustusComments Offfeatured
Opening Experience Center

Het Experience Centre in Amsterdam wordt op 5 oktober geopend met een B2B event. We gaan in gesprek met de retailsector in de regio Amsterdam om samen tot meer duurzame kleding aanbod en bewist wording te komen.

2 oktoberComments Off
Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Aankondiging: Het duurzame fashion event komt voor de 2e keer naar de Amsterdamse Kalverstraat.

Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) opent in samenwerking met de gemeente Amsterdam, BIZ (ondernemersvereniging) Kalverstraat & Heiligeweg van 5 tot 11 oktober a.s. een Sustainable Fashion Experience Center in de Kalverstraat te Amsterdam.

Het grootste Nederlandse duurzame mode-evenement, dat plaatsvindt in diverse steden in Nederland, is een initiatief dat zich niet alleen richt op het onder de aandacht brengen van duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie, maar is ook in het leven geroepen om consumenten te activeren om duurzamere keuzes te maken.

Dit jaar zal voor de tweede keer het Sustainable Fashion Experience Center in de Kalverstraat in Amsterdam worden geopend, dit jaar bij het Rooftop Restaurant (2e verdieping La Place). De week trapt op 5 oktober om 9u af met een gezamenlijk ontbijt en een ronde tafelgesprek met tal van stakeholders op het gebied van duurzame fashion. Daarnaast zijn er gedurende deze week diverse activiteiten op het gebied van retail, expositie en workshops. Het programma wordt een dezer dagen bekend gemaakt maar het belooft een zeer inspirerende en interactieve bijeenkomst te worden.

Cecile Scheele, Founder DSFW: “Achter de schermen wordt er door de mode-industrie hard gewerkt aan verduurzaming. We hebben al mooie duurzame ontwikkelingen en innovaties gezien binnen de industrie, maar ook bij consumenten zien we dat er meer duurzame keuzes worden gemaakt. De locatie in een van de drukste winkelstraten van Nederland is daarbij een mooi bewijs van hoe duurzaamheid aan aandacht toeneemt in een commerciële winkelomgeving.”

Tineke van Alphen, voorzitter van de BIZ Kalverstraat & Heiligeweg: “Omdat wij voorop willen (blijven) lopen en nog beter willen inspelen op de behoeftes van ons publiek, heeft de Kalverstraat een nieuwe visie geformuleerd. We willen een kwalitatiever, diverser aanbod creëren, creatiever en flexibeler met leegstand omgaan én ingrijpend vergroenen. Ons publiek is steeds meer op zoek naar een bijzondere (shop)ervaring. Juist daarom werken wij zo graag samen met initiatieven als Dutch Sustainable Fashion Week.”

**Dutch Sustainable Fashion Week**

Van donderdag 5 oktober t/m woensdag 11 oktober, iedere dag van 10 tot 17u

Rooftop Restaurant La Place, Kalverstraat 201, 1012 XC Amsterdam | [www.dsfw.nl](http://www.dsfw.nl) | [@dsfw](https://twitter.com/dsfw)

Wilt u deelnemen als exposant, workshop-gever of op een andere manier? Neem dan contact op met:

Roosmarie Ruigrok, coordinator DSFW 2023 | [roosmarie@cleanandunique.com](mailto:roosmarie@cleanandunique.com) | 06 537 322 56

==========================================================

**Over DSFW**

DSFW is hét jaarlijkse event waarin duurzame ontwikkelingen en innovaties zichtbaar worden, om inspiratie op te doen over bewuster kleding kopen en om minder trendgevoelige items aan te schaffen. De focus van de garderobe komt hiermee veel meer te liggen op je identiteit en het maatschappelijke aspect van fashion.

**Over de BIZ Kalverstraat-Heiligeweg**

De BIZ (bedrijveninvesteringszone, de vroegere ondernemersvereniging) vertegenwoordigt ca. 160 ondernemers van de Amsterdamse Kalverstraat en Heiligeweg. De BIZ is verantwoordelijk voor de onderlinge samenwerking tussen ondernemers en/of gemeente en (pand)eigenaren, verwijdering van graffiti en zwerfvuil, het toonbaar houden van leegstaande panden, organisatie van evenementen en marketing. De Amsterdamse Kalverstraat is niet alleen de bekendste straat van Nederland, het genereert maandelijks zo’n 2 miljoen bezoekers.

**Noot voor de redactie / Neem voor meer informatie of interview mogelijkheden contact op met:**

**Dutch Sustainable Fashion Week**

Cecile Scheele, founder DSFW | T 06 14660 299 | cecile@goodbrandz.nl

BIZ Kalverstraat en Heiligeweg

Tineke van Alphen, voorzitter BIZ Kalverstraat & Heiligeweg | tineke@kalverstraat.nl

www.kalverstraat.nl | @kalverstraat

2 oktoberComments Off
Durf te combineren!

 

Wo 12 oktober, 

Combineren, het maken van verschillende outfits, vinden veel mensen lastig. Vandaar dat ik vandaag mijn laatste tip met jullie deel: denk niet te lang na, ga het gewoon doen, uitproberen, speel met verschillend items. Met een capsulegarderobe heb je minder kleding, dus minder keuze, en gaat dit vanzelf  makkelijker en sneller. Laat het idee van vaste setjes los, probeer eens iets anders. Of, als je dan toch in vaste setjes werkt, maak van de nieuwe combinaties die goed werken, nieuwe vaste outfits. Denk aan een koffer op vakantie: er past niet veel in, maar combinaties maken lukt grappig genoeg meestal wel. Vaak omdat je precies de goede dingen hebt meegenomen, maar ook omdat je gewoon minder hebt en daar creatiever van wordt.

Een mooie outfit zit officieel goed in elkaar als het een juiste mix is van kleur,

materiaal en vorm. Dat klinkt wat theoretisch, maar dat is het niet. Styling en mooie combinaties maken gaat vaak op gevoel. Goede combinaties maken, doe je door het nét niet perfect te doen. Niet te volmaakt dus. Zeer belangrijk. Speel met kleur, materiaal en vorm. En ja, doe iets afwijkend, het mag een beetje schuren, een beetje spanning, een kleine mismatch – dat oogt natuurlijker. Je hebt maar  één element (van kleur, materiaal, vorm) nodig dat een beetje uit de toon valt. Varieer met kleur, materiaal of vorm. Zoek contrasten, combineer soepele stoffen met zachte materialen, grote volumes met kleine. Een geraffineerd detail tegenover een grove print. Combinaties als simpele sweaters met glanzende rokken, mannenbroeken met hoge hakken eronder. Een grof gebreide trui met een satijnen flare. Een rustig ensemble met felgekleurde sneakers. Alles mag, alles kan, zolang het maar een beetje spanning heeft, en natuurlijk bij jouw persoonlijke stijl past. 

Heel veel plezier ermee!

12 oktoberComments Off
Altijd iets om aan te trekken

Ma 10 oktober,

Bijna iedereen denkt dat een kledingkast met 36 stuks te weinig is. En bijna net zo veel, zijn bang dat het te saai is. Niet afwisselend genoeg. Het goede nieuws? Dat is niet zo. Ik geef je een simpel reken sommetje: 7 broeken en 14 verschillende tops, maken ( 7×14=)  98 verschillende outfits. In een capsule garderobe zitten nog meer kledingstukken, je kunt dus nog meer verschillende outfits samenstellen. Een capsule garderobe draag je één seizoen (3 maanden), dat zijn 90 dagen. Het komt er dus op neer, dat je met de inhoud van één capsule garderobe, meer outfits kan maken, dan dat er dagen zijn om ze te dragen. Niet saai dus!

Natuurlijk moet je capsule garderobe wel zo zijn opgebouwd dat al jouw items makkelijk mixen en matchen. Zodat je er ook leuk en afwisselend uit ziet. Het fijne? Dit is voor iedereen haalbaar, zolang je maar goed selecteert.

Als je tot-nu-toe je kast opruimde door ‘ja’, ‘nee’, en ‘twijfel’ stapels te maken, dan eindig je sowieso met een aantal mooie items. Heel fijn. Maar helaas wil dit niet zeggen dat deze ‘ja’ items onderling makkelijk combineren. Sterker nog, je eindigt vaak met kleding die je (nog steeds) te weinig draagt. Of erger je voelt de behoefte om iets te ‘nieuws’ te schaffen, en je ‘koopt’ iets wat eigenlijk niet nodig is.

Wil je nu echt een goede, bruikbare selectie maken, dan kun je het beste een stappenplan gebruiken. Dit plan vind je uitgebreid in mijn boek, en verkort op mijn website.  https://www.capsulegarderobe.com/capsule-garderobe-methode

Veel plezier, je kunt het!

10 oktoberComments Off
Werkt het echt voor iedereen?

Voor de fashionista, de barista, de schoolplein moeder, je nichtje met een corner office, de chaoot, de sloddervos, de bargain hunter, de koopverslaafde, de stijlvolle minimalist, de expressieve maximalist, de eclectische bohemian. As je 13 bent of 80. Of je nu in een midlife crisis zit, of er net uit bent, of je een anti-stijl goeroe bent, of een mode genie. Voor degene die blauwe col truitjes verzameld, slogan Tees, flare denims, suède laarsjes of sneakers. Of je een enorme  inloopkast hebt, of uit een rolkoffer leeft.

Of je nu stevig, lang, dun, kort, rond, spichtig, of sproetig bent. Of je te veel of te weinig kleding hebt. Of je een stress konijn bent, of een snelle beslisser. Of je vrijheid omarmt, of een black-out krijgt bij teveel keuze. Of je van trends houdt of mode verafschuwt. Het werkt. Gewoon voor iedereen. Dus ook voor jou.
Probeer het maar, je kan het, velen gingen je voor.

Waarom?

Omdat het nodig is, omdat het zo niet langer kan. Omdat we te veel kleding kopen en te weinig kleding dragen. Omdat je niet veel kleding nodig hebt om er nice uit te zien. Omdat ‘nieuw’ niet altijd beter is. Omdat we moeten nadenken over wat en hoeveel we consumeren. Omdat het niet alleen maar gaat om het dragen van sustainable items, maar ook om het veranderen van ons koopgedrag.  Omdat je van een paar goede items veel blijer kan worden dan van een kast vol onzin. Omdat het tijd is. Nu dus. Daarom.

10 oktoberComments Off
Hoe werkt een capsule garderobe?

Za 8 oktober

Zoals ik gister al schreef, stel je per seizoen een capsule garderobe samen. Je selecteert 36 items* uit je complete garderobe. Een seizoen duurt zo’n 3 maanden. En na 3 maanden selecteer je dus weer nieuwe items, maak je een nieuwe capsule. Sommige items draag je een paar seizoenen lang, maar sommige, zoals een luchtig zomerjurkje, draag je maar één seizoen.

* Note:  sportkleding, lounge- en nachtkleding, feestkleding en ondergoed vallen buiten de capsule. Jassen en schoenen worden wel meegenomen in de 36 stuks.

En wat doe je met de items die je niet selecteert?

Die bewaar je. Allemaal. Je doet niets weg.  En dat is fijn, want nu houdt niets je meer tegen om nu, du moment, met je eerste capsule te beginnen. Geen hoofdbrekers over wat je weg ‘moet’ doen. En straks geen spijt van wat je weg hebt gedaan.

Waarom stel je per seizoen een nieuwe capsule samen?

 Gewoon omdat het weer verandert, omdat je zin in hebt in iets anders. Je bent uitgekeken op deze capsule, je ‘draagt’ geen blote been meer, het elastiek is te strak of te los, je wilt meer denim wilt, of hoge hakken, of groene sneakers, of je hebt zin in prints, alles kan.

Het resultaat? 

In je kledingkast zitten alleen maar kleding die je ook echt aan kunt doen. That’s all. Minder kleding, maar meer dragen. Waardoor je dus uiteindelijk minder koopt, en eerder beseft dat je genoeg hebt. En natuurlijk gaan we ervoor zorgen dat je kleding makkelijk combineert. Goed mixt & match. Zo zie jij er straks stijlvol uit. Of hip. Of eclectic, what ever.  Geloof me, het werkt.  Voor iedereen.

8 oktoberComments Off
DUTCH SUSTAINABLE FASHION WEEK: DUURZAAMHEID IN HAARLEM

Bron: Haarlem City Blog

 

Yesss, vanaf vandaag is de Dutch Sustainable Fashion Week weer in volle gang. Tijdens dit jaarlijkse evenement staat Nederland een hele week (6 t/m 12 oktober) in het teken van duurzame mode. Landelijk laten honderden modezaken en -merken zien hoe zij op hun eigen manier een steentje bijdragen aan een betere en gezondere wereld. Ook dit jaar zijn er weer volop inspirerende evenementen bij duurzame Haarlemse ondernemers. Van workshops tot een catwalk en een talkshow met diner. Kortom: Haarlem kleurt groen! En wat zijn we er trots op.

 

 

De kledingbranche behoort tot de meest vervuilende industrieën ter wereld. Ieder jaar komt er 35 miljard kilo aan kleding bij en alleen al in Haarlem gooien we ieder jaar 1 miljoen kilo kleding weg. Tijdens de DSFW wordt duurzame mode toegankelijker gemaakt voor iedereen. Op creatieve en speelse wijze leer je meer over het proces van kleding maken en hoe we langer van onze kledingstukken zullen genieten.

 

Dutch Sustainable fashion Week Sur Atelier en Brand Mission

 

Bij Tiesjurt kunnen volwassenen en kinderen een eigen design maken. Josefien van Geloven heeft een Sewing Circle waar je een eigen kledingstuk kunt vermaken. Sûr Atelier heeft een workshop armbandjes maken en een catwalk in de winkel. Bij Brand Mission leert een stylist je welke kleding goed bij jouw figuur past. En Mama Gaia heeft een avondprogramma met diner, modeshow en verschillende sprekers.

 

 

Je herkent de deelnemende duurzame winkels aan het bord op het raam en de tijdelijke graffiti groene hanger op de stoep voor de winkel. Via de Zappar app scan je de code en kun je in 3D de route volgen naar de verschillende winkels. Het volledige programma staat op Haarlem Doet Duurzaam en de deelnemers in Haarlem en de rest van Nederland vind je op de website van Dutch Sustainable Fashion Week.

 

Dutch Sustainable fashion Week Cé Mooz

 

Bij Haarlem City Blog worden we vaker geïnspireerd door duurzame, Haarlemse ondernemers op het gebied van interieur, lifestyle, beauty en mode. Je leest er meer over in onze groene lijstjes.

 

Dutch Sustainable Fashion Week

 

Waarom

Wist je dat er voor het maken van één T-shirt 1000 liter water nodig is? En dat de textielindustrie in 2015 zorgde voor een uitstoot van 1,2 miljard ton aan CO2? Dat is meer dan de uitstoot van al het internationale vliegverkeer en de scheepvaart samen. Precies. Dát is waarom. De Dutch Sustainable Fashion Week is bedoeld om modebewust Nederland voor te lichten over duurzame mode. Als we nog lang van deze wereld willen blijven genieten, is het namelijk belangrijk dat niet alleen de consument maar ook de ondernemer sneller kiest voor een duurzame optie.

 

Dutch Sustainable Fashion Week

 

Vaak is het probleem echter dat we niet genoeg weten van duurzaamheid. Wanneer je een kledingzaak bezoekt of online shopt, is het nog steeds lastig om bewuste keuzes te maken. Waar begin je? Waar moet je op letten? Daarnaast willen we het liefst niet inleveren op stijl, want we moeten natuurlijk wel goed voor de dag komen. Door modezaken en merken te helpen met het verspreiden van een transparante boodschap, helpt DSFW zowel de winkels als ook de consumenten om met elkaar gezamenlijk te streven naar een duurzame modebranche.

 

 

Meer duurzaamheid in Haarlem

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven in Haarlem die niet bij de modebranche horen, maar wél duurzaam of gedeeltelijk duurzaam werken en we vinden het belangrijk ook hier aandacht aan te besteden. Daarom volgen er gauw meer blogs over bijvoorbeeld duurzame horeca, home & lifestyle winkels en zaken in de beautybranche. Stay tuned!

7 oktoberComments Off
Wat is een capsule garderobe?

Wat is een capsule garderobe?

Bij een capsulegarderobe stel jij je misschien een klein rekje voor. Een minimalistisch design rek met alleen speciale, perfecte items, hangend aan hippe hangers. De kledingstukken zijn klassiekers, in rustige basis tinten, aangevuld met vintage vondsten en onverslijtbare erfstukken. Het klinkt ideaal, maar ook een beetje onbereikbaar, iets wat misschien niet helemaal bij je past.

En natuurlijk snap ik dat je dit ‘ideale’ beeld voor je ziet. Het is het beeld wat veel gedeeld wordt op social media. Maar wist je dat een capsule garderobe er ook heel anders uit kan zien? Met minder mooie hangers bijvoorbeeld, of eclectisch met veel prints & kleur, of een mix van klassiekers en trendy items, of basics aangevuld met gekke impuls aankopen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Een capsule garderobe is vooral iets heel persoonlijks.

Zo bestaat een capsule garderobe uit een selectie van kledingstukken uit jouw kleding kast. Jouw eigen kleding dus. Je selecteert zo’n 36 stuks, die je gedurende één seizoen, zo’n 3 maanden draagt. En na drie maanden selecteer je weer opnieuw. Sommige items draag je meerdere seizoen, sommige niet.

En het mooiste? Zodra jij jouw kledingstukken selecteert, blijk je genoeg goede items te hebben. Door ze nu meer ruimte te geven worden ze vanzelf mooier. Een capsule opbouwen kun je vergelijken met een vitrine inrichten, of een etalage. Je zet je zorgvuldig uitgezochte ‘niemendalletjes’ voor drie maanden in de spotlights. Redelijk ideaal dus. Hoe fijn. Enjoy 🙂

Ongedragen kleding

We dragen maar een klein percentage van wat er in onze kledingkast hangt.
Het verschil is vooral groot tussen de hoeveelheid kleding die we denken te dragen en de hoeveelheid die we ook daadwerkelijk dragen. In Nederland denken we dat 38 procent van onze kleding in de kast blijft hangen. In werkelijkheid dragen we 71 procent niet.

7 oktoberComments Off
Een volle kledingkast, wat kun jezelf doen?

 

Leoni Huisman is auteur en een international bekende in de fashion, design & creative agency wereld. Haar studio heeft het DSFW campagne materiaal voor dit seizoen ontwikkelt. Ze schreef ‘De capsulegarderobe’. Het ultieme handboek, vol goede en praktische tips om je kledingkast op te ruimen, je toekomstige kleding aankopen te verminderen, je gedrag te verduurzamen, en het bevat waardevolle styling adviezen. Gedurende de Dutch Sustainable Fashion week, schrijft zij elke dag een blog voor ons.

Do 6 oktober,

Een volle kledingkast, wat kun jezelf doen?

Yes, de Dutch Sustainable Fashion Week is weer van start gegaan. Ik heb de eer om elke dag iets te mogen schrijven voor jullie. Hoe fijn. Ik zal jullie meenemen in het verduurzamen van je garderobe. Wat kun je zelf doen als consument? Zo kun je sustainable items aanschaffen, of kleding huren, of swappen, of alleen nog maar vintage aankopen doen. Maar je kunt ook naar je consumeer gedrag an sich kijken. Lukt het je om mìnder kleding te kopen/ruilen/huren? En hoe doe je dat? En waar begin je?

Nu ja, waar je begint is simpel. Je eigen kast. Ken je dat, dat je voor de kast staat, je kast hangt vol met kleding en toch heb je niets om aan te trekken? Elk item mankeert wel iets. De naad is los, er zit een vlek op, de pijp is te small, het elastiek zit te strak, de kleur doet niets voor je gezicht, het past nergens bij, etc. Uiteindelijk trek je hetzelfde setje aan wat je eergisteren ook al droeg. Diep van binnen verlang je naar een kast waar alleen maar kleding hangt die gewoon goed is. Alles combineert met elkaar, niets is meer vuil, te klein of te groot of hangt er om je schuldgevoel te compenseren. En precies die ideale kast, dat is een capsule garderobe, niets meer of minder. En het mooie? Iedereen kan zo’n kast hebben. Hoe? Daar help ik je de komende dagen bij.

Het voordeel? Simpel, minder is meer! Je hebt dan wel minder kleding in je kast, maar wel meer overzicht, en dus draag je meer. Alle items combineren met elkaar, waardoor je makkelijker verschillende outfits maakt. Alles wat in je kast hangt, sluit aan bij je persoonlijke voorkeur en stijl. Als je iets nieuws wilt, weet
je precies wat, in welke kleur en welk model. En dan draag je het dus ook.
Geen miskopen meer, maar waardevolle en bewuste investeringen. Yes, dat is wat we willen.

6 oktoberComments Off
POP-UP SUSTAINABLE FASHION EXPERIENCE CENTER IN KALVERSTRAAT

AMSTERDAM, 28 september 2022 – Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) opent ism de gemeente Amsterdam, IEF Capital en BIZ Kalverstraat-Heiligeweg op 6 oktober a.s. een pop-up Sustainable Fashion Experience Center in de Kalverstraat in Amsterdam. Het grootste Nederlandse duurzame mode-evenement, dat plaatsvindt van 6-12 oktober, is een initiatief dat zich niet alleen richt op het onder de aandacht brengen van duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie, maar is ook in het leven geroepen om consumenten te inspireren en te activeren om duurzamere keuzes te maken.

Dit jaar zal voor de eerste keer een Sustainable Fashion Experience Center in het voormalige V&D-pand in de Kalverstraat in Amsterdam worden geopend, in combinatie met de campagne ‘Love your clothes, Love (y)our planet’. Met de interactieve omgeving (gratis toegankelijk van 6 t/m 9 oktober) en bijpassende campagne spoort het mode-evenement bezoekers aan om niet alleen kleding langer te dragen (meer dan gemiddeld zeven keer), maar hier ook beter voor te zorgen en het vaker een tweede leven te geven. Ook word je als bezoeker geïnspireerd tot het maken van vele mogelijke alternatieve keuzes om je impact m.b.t. je garderobe te verlagen. Hierbij kan je o.a. denken aan kleding lenen, ruilen, repareren of upcyclen.

Cecile Scheele, Founder DSFW: “Achter de schermen wordt er door de mode-industrie hard gewerkt aan verduurzaming. We hebben al veel mooie duurzame ontwikkelingen en innovaties gezien binnen de industrie, maar ook bij consumenten zien we dat er meer duurzame keuzes worden gemaakt. Door de coronapandemie, inflatie en een afname van de koopkracht is tweedehandskleding, kledingruil en het verkopen van kleding via digitale platformen in populariteit toegenomen. Zo ziet Leger des Heils ReShare, één van de grootste textielinzamelaars van Nederland, sinds 2020 een afname in hun jaarlijkse inzamelvolume. Bij DSFW vieren we elke ontwikkeling, maar er is nog steeds een lange weg te gaan. Dit jaar is er dan ook speciale aandacht de enorme hoeveelheid textielafval. We gooien gemiddeld ieder jaar 40 kledingstuks weg, en kopen weer 43 nieuwe stuks. Slechts 2% van het afgedankte textiel kan gerecycled worden. Ook komt er nog steeds teveel afgedankt textiel bij het restafval terecht.”

De locatie in een van de drukste winkelstraten van Nederland is daarbij een mooi bewijs van hoe duurzaamheid aan aandacht toeneemt in deze commerciële winkelomgeving. Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven hun lessen getrokken uit de huidige situatie en daar in een versneld tempo op geanticipeerd.De DSFW slaat samen met de Kalverstraat de handen ineen en toont de vele mogelijkheden voor consumenten om duurzamere keuzes te maken.

Kalverstraat is in transitie

Tineke van Alphen, voorzitter van de BIZ Kalverstraat-Heiligeweg: “Omdat wij voorop willen (blijven) lopen en nog beter willen inspelen op de behoeftes van ons publiek, heeft de Kalverstraat vorig jaar een nieuwe visie geformuleerd. We willen een kwalitatiever, diverser aanbod creëren, creatiever en flexibeler met leegstand omgaan én ingrijpend vergroenen. Ons publiek is steeds meer op zoek naar een bijzondere (shop)ervaring. Een dagje Kalverstraat wordt ook steeds diverser. Bezoekers zoeken een mix van activiteiten; een winkel in en uit, een heerlijke lunch, een goede cocktail en daarna de dag of avond afsluiten met een bezoekje aan een (pop-up) expo. Juist daarom werken wij zo graag samen met initiatieven als Dutch Sustainable Fashion Week. Enerzijds geven we leegstaande panden zo (tijdelijk) een kwalitatieve invulling. Anderzijds verbeteren we daarmee de de beleving van de straat en daarmee de totale bezoekerservaring.”

Het programma

Volgt….

Openingstijden Experience Center:

Donderdag 6 oktober t/m zondag 9 oktober 14.00 – 18.00 uur.
Gedurende deze dagen heb je o.a. de mogelijkheid om kleding te laten repareren, je oude jeans in te leveren of te upcyclen, je kleding te swappen in de Swapshop, kleding te lenen, of gewoon styling advies te krijgen. Daarnaast bezoek je de exposities van designers Judith van Vliet, Ageethe Groenendaal, Abbie Sparkes, Ira Ouwerkerk, Rachel Lourens en Stephanie Willems.

De exposanten

RE-IMAGINE EXPOSITIE, RESHARE – JUDITH VAN VLIET – DENIM DEAL – THE SWAPSHOP – PALANTA – ENSO – THE FASHION CONVERSATION – DE CAPSULE GARDEROBE, LEONI HUISMAN – THE RAMBLER STUDIOS -WATERBEAR (DOCUMENTAIRE SLAY)

3 oktoberComments Off