Stephanie is een duurzame, optimistische fashionista. Door haar achtergrond in de fashionindustrie kwam ze erachter dat duurzame mode erg belangrijk en upcoming was. Om de industrie een beetje te helpen, startte Stephanie haar duurzame fashion- & lifestyleblog Let’s Talk Slow. Op haar blog vind je onder andere een Fair Fashion Guide en haar Conscious Journey.
In deze blog lees je over Stephanie haar weg naar een duurzame garderobe.
Een duurzame garderobe: Het is echt niet zo moeilijk, toch?
“Ja, maar voor jou is het makkelijk om een duurzame garderobe te creëren, want jij werkt voor een duurzaam kledingmerk.” Dat is wat ik vaak te horen kreeg van vriendinnen toen ik ze aanspoorde om duurzame kleding te kopen. Dit was misschien ook wel zo. Werken in de industrie maakte het ook makkelijker. Ik kreeg bijvoorbeeld veel info mee over duurzaam produceren waardoor ik wist waar ik naar moest kijken en hierdoor ging ik ook op andere duurzame merken letten.
Ik rolde langzaam in de duurzame modewereld. Die gekke vriendinnetjes zetten mij wel aan het denken en ik ging op onderzoek uit. Nou ja, beter gezegd: ik ging even online speuren, want zo moeilijk kon het voor de consument toch niet zijn om eerlijke en duurzame kleding te kopen?
Mijn speurtocht duurde niet al te lang, want ik kan nogal lui zijn. Wat bleek? Ik ben niet de enige luilak! De mens schijnt van nature lui te zijn -dit gebruik ik vaker als het mij uitkomt- en laat dit nou ook een deel van het hele probleem zijn.
Om te weten of een kledingstuk duurzaam is en om uit te zoeken waar je zoiets überhaupt kan kopen, moet je natuurlijk wat moeite doen en laten we daar nou vaak net geen zin in hebben. Daarbij is het ook een stuk leuker om dat leuke, lichtblauwe jurkje van 30 euro gewoon te shoppen in plaats van uit te zoeken waar je duurzaam kunt kopen. Want dit jurkje mag écht niet ontbreken uit je zomergarderobe. “30 euro?! Dat kan toch niet voor dit geld? Kinderarbeid? Slechte kwaliteit stof?” Hmm, ik weet het nog zo net niet.
Afin, blij kom je thuis en trots laat je je aankoop aan je familie of vriend zien. Waarop zij reageren met: “Zoiets had je toch al?”. Not to blame, maar iedereen heeft deze momenten meegemaakt. Het vervelende is alleen dat ze eigenlijk wel gelijk hebben.
Ik wilde laten zien dat duurzame mode echt wel fashionable en hip kan zijn. Dat is de reden waarom ik ‘Let’s Talk Slow’ ben begonnen. Mijn platform kun je zien als een guide voor vrouwen die een duurzamere garderobe willen creëren, maar niet weten waar ze moeten beginnen of die, net als ik, stiekem een klein beetje lui zijn.
Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat één keer in de zoveel tijd je kast opruimen al een heel goed begin is naar een duurzame garderobe. Als je weet wat je bezit en je weet welke kledingstukken je eigenlijk niet zo goed staan of welke je niet draagt, zal je dit ook niet snel nog een keer kopen. Dan had je dat foutje met dat leuke, lichtblauwe jurkje ook niet gemaakt.
Bedenk maar eens hoeveel kledingstukken je in je eigen kast hebt, die je eigenlijk nauwelijks aan hebt. No worries! Je bent heus niet de enige met dit probleem. Nu hoor ik je denken: probleem?
Ja, het is zeker een probleem. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en dit komt mede door de hoeveelheid afval die deze industrie produceert. Het is daarom heel erg belangrijk dat iedereen wat bewuster koopt!
Hoe meer je je verdiept in duurzame mode, hoe leuker het wordt. Je vindt bijvoorbeeld kleine merkjes die een verschil willen maken met unieke/ lokale producten. Doe eens gek en koop een keer een tweedehands kledingstuk en kijkt hoe dat je bevalt. Je zult zien dat je dadelijk de uitblinker bent, omdat niemand datzelfde mooie jasje of rokje heeft.
De grootste valkuil is om alles tegelijk aan te willen passen of veranderen, maar dit is bijna onmogelijk en nergens voor nodig. Het is ook van belang dat je de items die je hebt goed verzorgt, ook dit is duurzaam. Kleine stapjes en je bewust zijn van wat je doet en koopt en wat voor impact dit heeft op de wereld is al goed genoeg. Je mag namelijk ook best wel een beetje lui blijven!
Comments are closed here.