Chanel Trapman biedt creatievelingen die bijdragen aan een groenere wereld een podium. Deze verhalen deelt ze via haar platform MUMSTER. Als videograaf weet Chanel als geen ander hoe je een boodschap overbrengt door middel van beeldvorming. Neem daarom ook een kijkje op haar Instagram, waar zij prachtige outfits toont.

In de onderstaande gastblog licht Chanel toe wat haar aan heeft gezet om duurzamer te leven en geeft ze een aantal adviezen die jou kunnen helpen om ook deze stap te maken.

Luister jij naar je kleine stemmetje?

Dat is pas echt triest
Tot zo’n drie jaar geleden liet ik mezelf, heel graag en zeer regelmatig, verleiden tot nieuwe fashion aankopen door de steeds sneller wisselende trends, sluwe marketing trucs en mijn eigen onzekerheden. Zodra ik geld had wist ik al meteen wat ik ervoor wilde kopen. Ook als ik het geld niet had, wist ik precies waar ik al wel iets kon kopen en betaalde dan achteraf en zodra ik de buit binnen had, zat mijn gedachte alweer bij het volgende. Je kan het beschrijven als een vicieuze cirkel waarin je bijna alles wat je hebt, uitgeeft aan iets waar je eigenlijk, even heel zwart-wit gezegd, niets aan hebt.
Als je het zo zegt, dan klinkt het eigenlijk best wel triest, maar het is wel de dagelijkse realiteit voor veel vrouwen. Constant zijn we bezig met het creëren van de beste versie van onszelf. We zijn zelfs zoveel met onszelf bezig, dat we iets essentieels over het hoofd zien. De pijn en het leed wat we andere vrouwen, mannen en kinderen aandoen met dit consumeergedrag. Honderden miljoenen mensen om precies te zijn. Dat is past écht triest.

Mijn leven is compleet veranderd
Na het zien van de documentaire The True Cost, werd ik net als vele anderen wakker geschud. Ik was geschokt toen ik erachter kwam dat ik met mijn consumeergedrag bijdroeg aan het ongeluk van anderen, en waarvoor?
We kunnen zoveel redenen opnoemen waarom we vinden dat we nieuwe dingen nodig hebben, maar ons onderbuikgevoel weet vaak wel beter. Wat zou er gebeuren als je wat vaker naar je onderbuikgevoel zou luisteren? Wat zou er gebeuren als je
besloot een tijd even helemaal niets te kopen?
Heel erg veel. Mijn leven is compleet veranderd sinds ik mij niet meer laat leiden door mijn impulsen. Ik leef bewust. Door de deur van het materialisme te sluiten gingen er zoveel meer waardevolle deuren open. Het tijd en geld wat ik bespaar door minder te kopen, spendeer ik nu aan het vergaren van kennis en nieuwe ervaringen met mensen. Ik investeer dus in mijn binnenkant in plaats van de buitenkant en wordt daardoor veel zelfverzekerder. En geloof me, deze zelfverzekerdheid gaat nooit uit de mode en levert me niet alleen complimentjes op, maar ook veel diepgaande connecties.

Zoek en gij zult vinden
Uiteraard wil ik er wel altijd op mijn best uitzien en wil ik dus niet altijd in dezelfde kleding lopen. Het zit ook in mijn karakter om snel verveeld te raken en nieuwe dingen uit te proberen, dus datzelfde principe geldt ook voor in de mode. Fashion zal voor mij altijd heel belangrijk blijven, omdat ik ervan houd om te laten zien wie ik
ben. Een zoektocht naar duurzame alternatieven was voor mij dus de enige logische optie.
Op duurzame mode-events zoals het Fair Fashion Festival in Utrecht kwam ik al snel in aanraking met allerlei duurzame initiatieven, die mij ontzettend inspireerden met hun missie. Ze wilden mij niets verkopen, ze wilden mij deel uit laten maken van
positieve verandering, een betere toekomst voor iedereen. Dit proefde naar meer en al snel was ik verslaafd aan deze inspirerende ontdekkingsreis. Iedereen op mijn pad was op zoek naar hetzelfde en dat creëerde een enorme band. Het belangrijkste wat ik al die jaren van al deze mensen heb geleerd, is het omarmen van de reis naar een betere en bewuste bestemming.

Geniet van elke stap en wees niet te streng van jezelf
Het verduurzamen van je leefstijl gebeurt alleen niet van de één op andere dag. Je moet een manier zien te vinden die past bij jouw huidige situatie en beseffen dat je stapje voor stapje je consumeergedrag aanpast en de lat dus niet meteen te hoog legt voor jezelf. Zo kun je het beste beginnen met minder kopen, een betere bestemming vinden voor kleding die je niet meer draagt en meer aandacht en zorg besteden aan de kleding die je wel wilt houden. Als je dan toch graag iets nieuws wilt dragen, maar niet veel geld te besteden hebt, kun je het tweedehands kopen, lenen of ruilen. Op deze manier bespaar je veel geld en heb je na een verloop van tijd opeens wel genoeg geld om te investeren in een echt duurzaam kledingstuk.
Luister naar je onderbuikgevoel, je kleine stemmetje. Elke ingrijpende verandering begint met iets kleins. Wanneer jij in staat bent klein te beginnen, kun je grootse dingen waarmaken. Wat doe jij de volgende keer, als je kleine stem je zegt, dat je deze aankoop misschien beter voorbij kan laten gaan?