Albert Jan Metselaar is in 2011 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie als fashion designer. Hierna begon hij zich te focussen op fashion gecombineerd met graphic design. Hierbij laat hij zich begeleiden door een duurzaamheid. Voor de Dutch Sustainable Fashion Week heeft hij zijn collectie door het element “vuur” laten inspireren. De vier elementen zijn het overkoepelende thema van de Dutch Design Show.

Albert Jan verteld ons: “Deze collectie is een eerbetoon aan mijn vader Paolo!”

Hij laat zich hierbij inspireren “door mijn moestuin, mijn bloementuin, mijn vader, neo-expressionisme en minimal/abstract art, Mottainai, hennep+cannabis en mijn eigen archief.” We zien hier typische kenmerken van zijn stijl terugkomen, zoals onder andere de combinatie met grafische design.

Hoe staat Albert Jan tegenover duurzaamheid? En hoe uit zich dat in zijn collectie, waarvan het ditmaal in het teken staat van “vuur”?

“De aarde warmt op, biodiversiteit dreigt wereldwijd te verdwijnen en de mens blijft maar consumeren en het huidige economische systeem in stand houden. Fast fashion, plastic soup, massa productie in arme landen, duurzaamheid als marketingtool voor grote bedrijven.
Het zijn allemaal problemen gecreëerd door onze hebzucht. Een verhaal zonder boodschap. Een opstapeling van drang naar meer en meer rotzooi. De wereld is goed naar de klote maar het gedachtegoed van de westerse economie moet in stand gehouden worden.
Deze collectie is een reactie op de huidige staat van ons mens zijn. Ons systeem denken en de gevangenis van consumeren om de economie draaiende te houden.
We moeten weer mens worden en niet afdwalen tot een robotmentaliteit van automatisering en gemak.
De enige weg vooruit is een duurzame levensstijl en een transparantere wereld waarin we als mens meer naar onszelf moeten durven te kijken en de basis principes van tribes niet uit het oog moeten verliezen. We waren 1 met de natuur en we moeten weer 1 met de natuur worden. We zijn verdwaald!
De basis voor deze collectie zijn een tiental mannenkostuums die ik heb gekregen van vrienden om te upcyclen. Dit project leent zich er perfect voor om deze kostuums in te zetten als basis voor de tien outfits. Ik verknip ze deels en deconstrueer een nieuw beeld eruit. Een reactie op de suits boys in hun glazen torens die ten kosten van moeder natuur de aarde tot een economische gevangenis hebben omgetoverd.”

Behalve deze pakken maakt Albert Jan alleen gebruik van zijn eigen archief. Dit zijn reststoffen, diverse kledingstukken, toiles, sample stoffen en diverse fournituren.

Paolo is een collectie van pure expressie en improvisatie tegenover beperkingen en bewuste keuzes. Er worden referenties naar helden, kunst, zijn vader, hennep als wonderplant en duurzame principes zoals Mottainai gemaakt.

Tot slot zegt Albert Jan: “Ik denk veel, en werk veel in mijn hoofd voor. Ik zoek beeldinspiratie op basis van mijn referenties en dit gebruik ik als basis en zo teken ik outfits op basis van moulage, inspiratie en ideeën in mijn hoofd. Mijn proces is een wisselwerking van 2d en 3d. Voor deze collectie zal het proces vooral gericht zijn op het creëren van vormen, deconstrueren en handwerk.”

Wij kijken uit naar de presentatie van de collectie van Albert Jan. Wil je meer weten? Lees dan verder op de site van Albert Jan Metselaar.