POP-UP SUSTAINABLE FASHION EXPERIENCE CENTER IN KALVERSTRAAT

POP-UP SUSTAINABLE FASHION EXPERIENCE CENTER IN KALVERSTRAAT

AMSTERDAM, 28 september 2022 – Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) opent ism de gemeente Amsterdam, IEF Capital en BIZ Kalverstraat-Heiligeweg op 6 oktober a.s. een pop-up Sustainable Fashion Experience Center in de Kalverstraat in Amsterdam. Het grootste Nederlandse duurzame mode-evenement, dat plaatsvindt van 6-12 oktober, is een initiatief dat zich niet alleen richt op het onder de aandacht brengen van duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie, maar is ook in het leven geroepen om consumenten te inspireren en te activeren om duurzamere keuzes te maken.

Dit jaar zal voor de eerste keer een Sustainable Fashion Experience Center in het voormalige V&D-pand in de Kalverstraat in Amsterdam worden geopend, in combinatie met de campagne ‘Love your clothes, Love (y)our planet’. Met de interactieve omgeving (gratis toegankelijk van 6 t/m 9 oktober) en bijpassende campagne spoort het mode-evenement bezoekers aan om niet alleen kleding langer te dragen (meer dan gemiddeld zeven keer), maar hier ook beter voor te zorgen en het vaker een tweede leven te geven. Ook word je als bezoeker geïnspireerd tot het maken van vele mogelijke alternatieve keuzes om je impact m.b.t. je garderobe te verlagen. Hierbij kan je o.a. denken aan kleding lenen, ruilen, repareren of upcyclen.

Cecile Scheele, Founder DSFW: “Achter de schermen wordt er door de mode-industrie hard gewerkt aan verduurzaming. We hebben al veel mooie duurzame ontwikkelingen en innovaties gezien binnen de industrie, maar ook bij consumenten zien we dat er meer duurzame keuzes worden gemaakt. Door de coronapandemie, inflatie en een afname van de koopkracht is tweedehandskleding, kledingruil en het verkopen van kleding via digitale platformen in populariteit toegenomen. Zo ziet Leger des Heils ReShare, één van de grootste textielinzamelaars van Nederland, sinds 2020 een afname in hun jaarlijkse inzamelvolume. Bij DSFW vieren we elke ontwikkeling, maar er is nog steeds een lange weg te gaan. Dit jaar is er dan ook speciale aandacht de enorme hoeveelheid textielafval. We gooien gemiddeld ieder jaar 40 kledingstuks weg, en kopen weer 43 nieuwe stuks. Slechts 2% van het afgedankte textiel kan gerecycled worden. Ook komt er nog steeds teveel afgedankt textiel bij het restafval terecht.”

De locatie in een van de drukste winkelstraten van Nederland is daarbij een mooi bewijs van hoe duurzaamheid aan aandacht toeneemt in deze commerciële winkelomgeving. Het afgelopen jaar hebben veel bedrijven hun lessen getrokken uit de huidige situatie en daar in een versneld tempo op geanticipeerd.De DSFW slaat samen met de Kalverstraat de handen ineen en toont de vele mogelijkheden voor consumenten om duurzamere keuzes te maken.

Kalverstraat is in transitie

Tineke van Alphen, voorzitter van de BIZ Kalverstraat-Heiligeweg: “Omdat wij voorop willen (blijven) lopen en nog beter willen inspelen op de behoeftes van ons publiek, heeft de Kalverstraat vorig jaar een nieuwe visie geformuleerd. We willen een kwalitatiever, diverser aanbod creëren, creatiever en flexibeler met leegstand omgaan én ingrijpend vergroenen. Ons publiek is steeds meer op zoek naar een bijzondere (shop)ervaring. Een dagje Kalverstraat wordt ook steeds diverser. Bezoekers zoeken een mix van activiteiten; een winkel in en uit, een heerlijke lunch, een goede cocktail en daarna de dag of avond afsluiten met een bezoekje aan een (pop-up) expo. Juist daarom werken wij zo graag samen met initiatieven als Dutch Sustainable Fashion Week. Enerzijds geven we leegstaande panden zo (tijdelijk) een kwalitatieve invulling. Anderzijds verbeteren we daarmee de de beleving van de straat en daarmee de totale bezoekerservaring.”

Het programma

Volgt….

Openingstijden Experience Center:

Donderdag 6 oktober t/m zondag 9 oktober 14.00 – 18.00 uur.
Gedurende deze dagen heb je o.a. de mogelijkheid om kleding te laten repareren, je oude jeans in te leveren of te upcyclen, je kleding te swappen in de Swapshop, kleding te lenen, of gewoon styling advies te krijgen. Daarnaast bezoek je de exposities van designers Judith van Vliet, Ageethe Groenendaal, Abbie Sparkes, Ira Ouwerkerk, Rachel Lourens en Stephanie Willems.

De exposanten

RE-IMAGINE EXPOSITIE, RESHARE – JUDITH VAN VLIET – DENIM DEAL – THE SWAPSHOP – PALANTA – ENSO – THE FASHION CONVERSATION – DE CAPSULE GARDEROBE, LEONI HUISMAN – THE RAMBLER STUDIOS -WATERBEAR (DOCUMENTAIRE SLAY)

3 oktoberComments Off
Comments

Comments are closed here.